Glasnogovornik State Departmenta, Patrick Ventrell, izjavio je kako SAD znaju da Pakistan ima velike energetske potrebe ali “smatramo da postoje druga drugoročnija rješenja za pakistanske potrebe za energijom”.

Pakistan je već suočen za jakom energetskom krizom, ali SAD kaže da pruža Islamabadu alternativna sredstva kako bi pomogle da izbjegnu sankcije.”U njihovom najboljem interesu je da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti koje mogu biti sankcionisane, i mi mislimo da mi pružamo bolje načine da se ispune njihove energetske potrebe kroz određene pomoći koje im već pružamo.”

Ventrel je takođe rekao da su SAD podržavale velike energetske projekte, uključujući i onaj koji će dodati 900 megavata na električnu mrežu do 2013. godine, što bi pomoglo snabdjevanje električnom energijom za procijenjenih dva miliona Pakistanaca.”

Asif Ali Zardari, predsjednik Pakistana održao je razgovore u Teheranu sa iranskim kolegom Mahmudom Ahmedinedžadom i vrhovnim liderom Ajatolahom Ali Hameneiom, koji je apelovao na Islamabad da nastavi sa projektom vrijednim 7.5 milijardi dolara.

Iako je cjevovod na iranskoj strani skoro završen, Pakistan nailazi na ponovljene poteškoće, kako u finansiranju projekta tako i na ponovljene američke prijetnje o mogućim sankcijama zbog iranskih nuklearnih aktivnosti. Ali Islamabad je saopštio da će, bez obzira na to, nastaviti sa projektom gasovoda i da planira da proizvodi 20 odsto električne energije iz iranskog gasa.

Energetska kriza zemlje nedavno je ilustrovana nestankom struje širom zemlje što je trajalo više od dva sata. U postrojanju HUBCO u jugozapadnoj provinciji Balučistan, koje proizvodi 1.200 megavata električne energije dnevno, došlo je do tehničke greške, što je izazvalo “kaskadni efekat” koji je izazvao da se postrojenja širom zemlje ugase.

U 2010. godini Iran i Pakistan su postigli dogovor o iranskom snadbjevanju Pakistana gasom do 2015. godine.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *