Više od dvije godine nakon najave bombaškog napada na jednu stanicu podzemne željeznice u New Yorku, jedan je useljenik iz Pakistana osuđen na 30 godina zatvora. 24-godišnji Shahawar Matin Siraj je uhapšen krajem Avgusta 2004 uoči dana izbora unutar Republikanske partije.

Mada kod njega nije nađen eksploziv i nije utvrđena povezanost sa terorističkim organizacijama, istražitelji su došli do ubjeđenja da je Siraj namjeravao dići u vazduh stanicu podzemne željeznice Herald Square u Manhattanu.

Siraj je saslušao presudu u ponedjeljak bez vidljivog uzbuđenja. Prije toga se je izvinuo za sve ono što je izgovorio u prijetnjama. Nakon odležavanja zatvorske kazne Siraj mora računati na protjerivanje u Pakistan.

U protekloj godini je on već bio proglašen krivim zbog terorističke zavjere. Osuda se najvećim dijelom temelji na izjavama jednog policijskog doušnika koji je nakon napada od 11/9 bio rekrutiran za nadgledanje džamija. U prisustvu doušnika se Siraj zgražavao nad zlostavljanjima koja su činili američki vojnici nad iračkim zatvorenicima i najavio da želi izvesti napad na stanicu podzemne željeznice.

                                            

Sirajeva majka Shahina Parveen je rekla ispred grade suda da je doušnik zadobio povjerenje njenog sina a zatim ga izigrao.

 

Preuzeto sa netzeitung.de

Preveo Halil Senusija

Leave a Reply

*

captcha *