Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima započeli su u četvrtak jednodnevni potpuni štrajk glađu, iz solidarnosti prema administrativnim zatvorenicima koji već petnaesti dan štrajkuju.

Kudure Faris, predsjednik Kluba zatvorenika, kazao je da zatvorenici u svim izraelskim zatvorima štrajkuju glađu, dok administrativni zatvorenici štrajkuju već petnaest dana. On je naglasio da su u štrajk uključeni pripadnici svih palestinskih frakcija u izraelskim zatvorima, istakavši važnost ovog koraka kojeg su palestinski zatvorenici preduzeli kako bi iskazali solidarnost i podršku svojoj braći, administrativnim zarobljenicima u njihovoj borbi. Grupa od oko 120 Palestinaca, administrativnih zatvorenika od 24., aprila štrajkuje glađu tražeći da se zaustave administrativna hapšenja. Administrativna hapšenja se sprovode na osnovu odluke izraelske tajne policije a u dogovoru sa guvernerom Centralne oblasti (Zapadna obala) na period od mjesec dana do šest mjeseci, a temelji se na tajnim policijskim saznanjima i informacijama.

Administrativni zatvorenik  je termin koji podrazumijeva osobe koje je uhapsilo autorizovano administrativno tijelo bez objavljivanja datuma suđenja. Zahvaljujući ovoj praksi, Izrael hapsi Palestince bez razloga i može ih godinama držati u zatvoru bez obavijesti o optužbi ili odvođenja pred sud.

Ovakvo demonstriranje jedinstva zatvorenika podsjeća na štrajk glađu iz 2012. godine koji je privukao svjetsku pažnju i prisilio izraelske okupacijske vlasti da naprave dogovor i smanje upotrebu administrativnog pritvora, dogovor kojeg se Izraelci ne pridržavaju kako navode Palestinci.

Jučer, na hiljade zatvorenika pridružilo se jednodnevnom štrajku glađu dok se na desetine njih pridružilo potpunom štrajku glađu u znak podrške. Protest su potvrdili izraelski zvaničnici, iako negiraju broj zatvorenika. Zijad Ebu Ajn, podsekretar ministarstva za zatvorenike u izraelskim zatvorima, kazao je da  se oko 5.100 Palestinaca pridružilo jednodnevnom štrajku glađu, dok će njih 50 nastaviti štrajk.

U izraelskim zatvorima se trenutno nalazi 186 Palestinaca u administrativnom pritvoru, uključujući i devet pripadnika palestinskog Zakonodavnog vijeća.  Preko 800.000 Palestinaca je bilo zatvoreno od 1967. godine, dok se 5.224 još uvijek nalazi u izraelskim zatvorima među kojima je više od 200 djece.

 IslamBosna.ba