IslamBosna.ba– Kontroverzni egipatski alim je privukao oštre kritike upoređujući trenutne finansijske okolnosti u zemlji sa onima sa kojima su se suočavali prvi musliimani za vrijeme Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.
On je također kazao da bi Egipćani trebali jesti lišće kako bi preživjeli trenutne mjere štednje vlade kroz koje prolaze, uprkos zabrinutosti da će se siromaštvo u zemlji samo pogoršati.
Saad ed-Din el-Hilali, profesor islamskog prava na el-Azhar univerzitetu je kazao na privatnoj televizijskoj stanici ON TV da je globalna zavjera dovela Egipat u trenutnu finansijsku krizu.
“To baš onakva sa kakvom se suočavao Poslanik Muhammed u Mekki”, kazao je on.

“Egipat danas prolazi kroz finansijsku krizu… ali Egipćanin bi radije časno umro od gladi, nego izgubio svoju čast”, kazao je Hilali.
On je zatim poručio Egipćanima kako mogu preživjeti.
“Naša zemlja i naši preci su nas naučili da hodamo podignutih glava, čak i ako budemo morali jesti lišće s drveća, kao što je to naš voljeni Poslanik radio tri godine”.
“Naš Poslanik je bio u finansijskim poteškoćama tri godine dok je bio u Mekki, baš poput finansijske krize u kojoj mi danas živimo”.

“Ali on je preživio jedući lišće drveća i latice”, kazao je on.
Hilalovi kometari su naišli na bijes na društvenim mrežama zbog izjednačavanja predsjednika Egipta, Abdelfettaha es-Sisija, sa Poslanikom Muhammedom, s.a.v.s.
Oni su također osudili i odbili prijedlog egipatskog alima da je lišće drveća jestivo ili prehrambena opcija.
Na Twitteru je pokrenut hashtag #kada_će_prestati_licemjerje na kojem su posljednjih dana Egipćani jako aktivni:
“Hilali je dao dvije objave: prva da je Sisi poput Poslanika, a druga da sada možemo početi jesti lišće drveća”, napisao je jedan od korisnika Twittera.
“Da li ćeš i ti jesti lišće drveća?”, upitao je drugi korisnik.
“Narod Egipta mora jesti lišće drveća kako bi preživio ova teška vremena, baš kao što je to radio naš Poslanik, jer isti nevjernici koji su doveli do toga da Poslanik jede lišće drveća i nama danas rade isto”, dodaje drugi.

IslamBosna.ba