Ovoj, slabo umotanoj, SDP-ovoj predstavi pored premijera USK-a Hamdije Lipovače prisustvovalo je svega 30-tak građana, naravno većinom članova SDP-a i grupe koja se okupila oko Mirsada Šahinovića, „nezavisnog“ kandidata za općinskog načelnika.

Ko je Moša Pijade?

Moša Pijade ili Čiča Janko bio je revolucionar, slikar i novinar, židov iz Beograda. Bio član KP Jugoslavije. Poslije Drugog svjetskog rata bio je visoki državni i partijski funkcioner FNRJ. Pored ovog, Moša Pijade je bio i redovni član SANU-a (Srpska akademija nauka i umjetnosti), koja je bila inspirator i kreator vojne agresije na BiH i bošnjački narod.

Moša Pijade bio je poznat kao oštar i besprijekoran komunista, a zapamćena je ostala i njegova neprijatna epizoda u gradovima širom Crne Gore, kada je bez ikakvih dokaza osuđivao ljude koji ne podržavaju partizansko-komunistički pokret na streljanje. (Djeluje li vam kao antifašista?!)

Ovom i ovakvom općinski načelnik, u herojskom Bužimu, ponovo otkriva spomen ploču. Ako smo to morali u bivšem sistemu, sad ne moramo.

Zabrinjavajuće zvuči činjenica da načelnik Šahinović otkriva spomen ploče kojekakvim „drugovima“, dok s druge strane 4. april, dan formiranja Glavnog kriznog štaba i Štaba TO Bužim, nije ni spomenuo, a kamoli obilježio. Istovremeno, 100.000 KM za Muzej sobu 505. Viteške brigade izgleda čeka neke bolje dane, baš kao i Trg Alije Izetbegovića, našeg Predsjednika koji se je ispred onog istog Doma kulture ratne 1995. godine obratio građanima Bužima, ali njegov doprinos Bužimu i njegovom narodu daleko je veći od pukog „obraćanja“. Ipak, to su stvari manje bitne od partijskih drugova.

Komunističko-partijska ideologija je spavala nepunih 20 godina. Uspavana je ’92.-e i sad se budi iz dubokog sna, baš kao da se u međuvremenu ništa nije desilo!

Čestitamo 9. maj svim našim Zlatnim ljiljanima, kao i istinskim antifašistima.

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *