IslamBosna.ba- Predsjednik Palestinske samouprave (PA) Mahmmud Abbas je povukao više od 6.000 uposlenika PA u Pojasu Gazze u novom potezu vršenja pritiska na Hamas.
Glasnovornik PA, Jusuf el-Mahmud kazao je u utorak da su zaposlenici, njih 6.145, koji rade u sektorima zdravstva, obrazovanja i drugim javnim sektorima, poslani u prijevremenu penziju.
On kaže da bi se korak mogao preokrenuti ukoliko Hamas preda vlast Abbasovoj vladi.
On je dodao da su sve ove mjere privremen i zavise od napora Hamasa da premosti palestinski razdor, što jasno i zvanično ukazuje da ove mjere spadaju u kolektivnu kaznenu politiku PA nad Pojasom Gazze.
Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazzom od Abbasovih snaga prije deceniju nakon pobjede na izborima, a svi pokušaji pomirenja dvije strane su do sada bili neuspješni.
Frustrirani Abbas je nedavno pokušao da pojača pritisak na Hamas ukidanjem plata radnicima u Gazzi, smanjujući isplate Izraelu za električnu energiju koju isporučuje priobalnoj enklavi i ograničavajući pojedine medicinske usluge.
Glasnogovornik Islamskog pokreta otpora Hamas, Fevzi Berhum je kazao u utorak da najnovija odluka predsjednika PA kojom prisiljava zaposlenike PA u Pojasu Gazze na privremenu penziju je ‘nemoralna i nehumana’.
Berhum je potvrdio u saopćenju za medije da Abbasove mjere protiv Gazze imaju za cilj unutrašnje podjele kako bi se pripremilo tlo za uništenje palestinskog pitanja shodno američko- izraelskom projektu.
On je zatražio od Abbasa da odmah preokrene sve ove ‘proizvoljne’ mjere koje je opisao kao ‘zločin protiv čovječnosti’.

IslamBosna.ba