Pomoć traže i od nadležnih vjerskih institucija, uključujući i Kabinet reis-u-uleme Islamske zajednice u BiH, na čije su adrese proteklih mjeseci uputili više pisama.

Zaključana džamija 

Šumatac: Džamija u kojoj hodža rijetko kad boravi / Foto: Avaz

U tim pismima petnaestak džematlija tvrdi i da tamošnji imam Faruk Džakulić, zbog obaveza u svojoj privatnoj pogrebnoj firmi “Mezaristan”, nema vremena za obavljanje posla za koji je plaćen. Kažu, kada ide u inozemstvo zbog neke dženaze ili smrtnog slučaja, hodže nema i po tri dana.

– To za nas i ne bi bio toliki problem da hodža nije zaključao džamiju, pa ni mi ne može obavljati naše vjerske dužnosti. Ako imam ne uči ezane i ne predvodi džematlije na dnevnim namazima, ako ne uči djecu, šta bi onda trebao raditi – pitaju se, između ostalog, džematlije u pismima.

Za sebe kažu da su uglavnom stariji vjernici i mahom hadžije te navode da su često primorani stajati u džamijskom dvorištu dok se imam “ne smiluje” i ne otključa džamiju.

– Međutim, Faruk-efendija u vrijeme namaza znao je stajati i pušiti na balkonu svoje kuće, koja je odmah uz džamiju, i na naše pozive da predvodi namaz odgovarao da ga ne uznemiravamo, a znao je često pozivati i policiju samo zbog toga što smo tražili ili da on uđe u džamiju ili da nama da ključ – tvrde potpisnici pisma.

Bez grijanja 

Žale se džematlije i na to da im je imam zajedno sa džematskim odborom, za koji tvrde da slijedi Abdićevu politiku koja, kako kažu, zabranjuje učenje ezana, uskratio i grijanje u džamiji.

– Na sve načine pokušavaju da nas se riješe, iako smo mi predložili da sami platimo grijanje i ložača, kao što smo to činili i prošle godine – žale se džematlije.

S druge strane, imam Faruk Džakulić u izjavi za “Avaz” negira navode džematlija da ne obavlja svoj posao. Nije htio komentirati uzroke i razloge problema u svom džematu, ali negirao je da je član DNZ-a i da je politički aktivan.

S problemima u džematu Šumatac upoznati su u Medžlisu Islamske zajednice u Velikoj Kladuši. Arif Erdić, predsjednik Izvršnog odbora, u izjavi za “Avaz” kaže da traže rješenje za tu situaciju te se nadaju da će uskoro otkriti prave uzroke koji su doveli do podjela u džematu.

Firma na hodžinici

Džakulić priznaje da ima privatno pogrebno preduzeće, ali kaže da njegov posao imama ne trpi zbog toga. Navodno, briga o firmi prepuštena je hodžinici, njegovoj supruzi, koja je, tvrdi, i jedina uposlena.

– Preduzeće sam osnovao prije osam godina, najviše zbog supruge, jer ona kao hodžinica nema platu i ona o firmi najviše vodi brigu – kaže Džakulić, uz tvrdnju da ne posjeduje ni pasoš, a kamoli da on ide u inozemstvo zbog transporta umrlih.

dnevniavaz.ba

Leave a Reply

*

captcha *