…  na uvjetnom otpustu pošto je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnih zločina, zabrani bilo kakvo političko djelovanje te ne smije napuštati Hrvatsku bez posebnog odobrenja suca izvršenja.

  

 Na današnjem ročištu utvrđivali su se razlozi zbog kojih je Abdić napuštao Hrvatsku tijekom uvjetnoga prijevremenog izlaska iz zatvora.

  

 Abdić je dao iskaz te je pregledan dokazni materijal – videozapis političkih skupova koje je Abdić držao na području Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini.

  

 Taj je materijal riječkome sudu poslala udruga logoraša koje su tijekom rata u BiH Abdićeve snage držale zatočene.

  

 Abdiću je bio odobren izlazak iz Hrvatske na temelju njegova zahtjeva da obiđe rodbinu u okolici Velike Kladuše, a predstavnici udruge logoraša upozorili su da on nije došao radi obitelji nego kako bi držao političke govore.

  

 Na Županijskome sudu u Karlovcu Abdić je 2003. osuđen na 20 godina zatvora, no Vrhovni sud tu je kaznu 2005. smanjio na 15 godina. U ožujku ove godine pušten je na uvjetnu slobodu s rokom kušnje do lipnja 2016., uz obvezu redovitog javljanja Županijskome sudu u Rijeci, gdje ima prijavljeno prebivalište.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *