IslamBosna.ba- Sin uhapšenog saudijskog alima Selmana el-Aude kazao je za Middle East Eye (MEE) da je njegov babo postao meta saudijskog režima zbog svojih ‘nezavisnih’ stavova i što je odbio da bude ‘glasnogovornik Vlade’.

Selman el-Auda je istaknuti saudijski sunnitski alim koji je uhapšen u septembru 2017. godine u sklopu kampanje slamanja opozicije koju je predvodio nedavno imenovani prijestolonasljednik Muhammed bin Selman.

Abdullah el-Auda, postdoktorski istraživač na američkom Georgetown Univerzitetu, je kazao u srijedu za MEE, da su optužbe protiv njegovog babe apsurdne. Jedna od optužbi je primanje tekstualnih poruka koje ‘potiču pobunu’ protiv Kraljevine, a druga je ‘što nije dovoljno dovio za vladara’.

„To što nije dovoljno dovio za vladara je odvojena optužnica koja je dovela do ove smrtne kazne“, dodao je Abdullah.

„On je uvijek bio iskren.  Uvijek je bio nezavistan. Nikada nije bio glasnogovornik Vlade. Oni misle da ima autoritet koji oni nemaju.  On ima legitimitet u očima naroda te oni nisu sretni, oni nisu zadovoljni. Oni misle da moj babo ima nešto da ponudi javnosti što može dovesti do toga da ih narod kritikuje. Svi dijelovi Kraljevine su znali i poštovali ulogu koju je moj babo imao protiv ekstremizma i terorizma u protekle dvije decenije“, kazao je Abdullah.

Saudijsko državno tužilaštvo je u utorak iznijelo 37 optužnica protiv Selmana el-Aude te je predložilo smrtnu kaznu. Kasnije ove sedmice još dvojica drugih alima su dobila istu kaznu.

Abdullah je kazao da je njegov babo tek u utorak tokom suđenja obaviješten o optužbama, suđenja koje se tajno održavalo na Specijaliziranom kaznenom sudu (SCC) u Rijadu.

„Postarali su se da bude tajno. Niko nije znao za njega.  Čak ni moj babo. Zamislite da moj babo nije znao optužbe dok nije izveden na sud“, kazao je Abdullah.

SCC je osnovan 2008. godine radi vođenja sudskih postupaka povezanih s terorizmom, ali koji se sve više upotrebljava za progon mirnih disidenata zbog optužbi koje su, čini se, političke naravi i to u sudskim postupcima kojima se krši temeljno pravo na pošteno suđenje.

Isti sud je korišten u suđenjima aktivistima i učenjacima pripadnicima šiitske manjine koji su 2017. godine pogubljeni.

Međutim, nijedan sunnit nije pogubljen otkako je imenovan Muhammed bin Selman.

U Saudijskoj Arabiji pogubljenja, uglavnom odsijecanjem glave, se obično dešavaju nakon što odluku potvrdi kralj, u ovom slučaju, kralj Selman.

Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica Human Rights Watch-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, kaže da je smrtna kazna kontradiktorna samoproglašenom programu reformi saudijskog prijestolonasljednika.

“Poziv saudijskog tužioca na izricanje smrtne kazne nad trojicom dobro poznatih alima dio je osnovni i sastavni dio vladine agresivne kampanje upotrebe svojih grubo formulisanih zakona da bi ušutkala svoje građane, naročito one koji se usude pozivati na reforme”, kazala je ona.

“Ovi konkretni slučajevi naglašavaju kako vlada provodi svoj vlastiti ekstremistički, netolerantni program pod apsurdnom krinkom ‘umjerenog islama’.

Izvještaj UN-a iz juna navodi da zaljevska Kraljevina sistemski koristi svoje zakone protiv terorizma da bi suzbila branitelje ljudskih prava.

“Oni koji mirno ostvaruju svoje pravo na slobodu izražavanje se sistematski progone u Saudijskoj Arabiji”, navedeno je u izvještaju. “Mnogi ostaju godinama u zatvoru. Drugi se pogube nakon blatantnih greški u primjeni prava”.

Abdullah je osudio ono što je opisao ‘politikom prihvaćanja radikalnih alima i isključivanja umjerenih’, koje su usvojili sadašnji saudijski vladari.

On je naveo činjenicu da je njegov babo prihvatio ‘demokratske mehanizme i građanske slobode’ suprotno radikalnim alimima poput Saliha el-Fevzana, koji se smatra ‘ocem’ Muhammeda bin Selmana.

Fevzan je član Vijeća velike uleme (Hej’etu kibar ‘ulema)  koja je isključivo zadužena za izdavanje fetvi u Kraljevini.

“Posljednjih 20 godina, moj babo je predvodio kampanju protiv ekstremizma i terorizma, dok je Fevzan izdavao fetve kojima se zabranjivalo ženama da voze motore, navodeći da je to ‘oponašanje muškaraca’ i proglašavao je one koji nisu sunniti nevjernicima”.

Godine 2010., kralj Abdullah bin Abdulaziz je izdao ukaz kojim je Vijeće velike uleme proglašeno jedinim tijelom koje može izdavati fetve.

Usmjeravanje na umjerene alime, kazao je Abdullah ‘ne znači ništa drugo osim dopuštanja ekstremizmu procvjeta’.

Abdullah  nije siguran šta će se dogoditi s njegovim ocem pod vladavinom trenutnog prijestolonasljednika.

„Iskreno, ovaj prijestolonasljednik  i trenutna administracija u Saudijskoj Arabiji je luda i nepredvidiva na svakom nivou i svakom načinu. Svaki put smo govorili, neće ovo uraditi, ali uradili bi to.  Neće uhapsiti tu osobu, a uhapsili bi je. Nadmašili su čak i najgora očekivanja koje je bilo ko mogao imati. Tako da stvarno ne možemo zamisliti i ne možemo predvidjeti odluku”, zaključio je Abdullah el-Auda.

IslamBosna.ba