IslamBosna.ba- U septembru 2017. godine, moj babo, istaknuti saudijski muslimanski učenjak reformizma, Selman el-Auda, je objavio na Twitteru bezopasnu poruku za svojih 14 miliona pratilaca u kojoj potiče vladu da okonča diplomatski sukob sa Katarom. Nekoliko sati kasnije, službenici državne sigurnosti su ga odveli iz naše kuće. Sada će vjerovatno biti pogubljen po optužbama među kojima su širenje nereda pozivanjem na ustavnu monarhiju, izazivanje javnog razdora, podsticanje i ‘ismijavanje vladinih postignuća’.

Od hapšenja se nalazi u samici, u kojoj je i danas. Zlostavljan je, vezan lisicama, vezane su mu oči i bačen je u okove unutar ćelije, uskraćivan mu je san i lijekovi do te mjere da su ga nakon pet mjeseci morali odvesti u bolnicu.

Sedamnaestoro članova moje porodice ima zabranu putovanja, moj amidža Halid je uhapšen jer je na Twitteru pisao o hapšenju mog oca, a saudijska ambasada u Washingtonu je od mene tražila da se vratim u Saudijsku Arabiju kako bih ‘obnovio pasoš’, koji je zamrznut.

Godinu dana nakon što su ga odveli, moj babo se pojavio pred ozloglašenim Specijaliziranim krivičnim sudom (SCC). SCC je osnovan 2008. godine s jedinom svrhom progona osumnjičenih za terorizam; ali otada je postao sredstvo za uklanjanje bilo kakvog neslaganja ili aktivizma unutar Kraljevine. To se radi ili ušutkivanjem kritičara svojom zastrašujućom reputacijom ili ušutkivanjem izricanjem smrtne kazne. Optužnice pred SCC-om su često politički motivirane i nebulozne, poput ‘smiješnih’ optužbi protiv mog babe, one bi bile smiješne da posljedice nisu tako ozbiljne.

Član 30. antiterorističkog zakona kriminalizira ‘direktno ili indirektno opisivanje kralja ili prijestolonasljednika bilo kojim opisom koji šteti njihovoj vjeri ili pravdi’ i smatra se terorističkim činom kažnjivim najmanje pet godina zatvora. Zakon dalje označava kao terorizam mnoga prava i aktivnosti zaštićene demokratskim sistemima širom svijeta, poput ‘pritiska na državu da izvrši neko djelo ili da se suzdrži od toga’, a zatim njegov nejasni jezik dozvoljava državi da uhapsi bilo koga pod optužbom za terorizam zbog ‘nanošenja štete interesima, ekonomiji ili nacionalnoj sigurnosti Kraljevine’.

Upravo taj precizni zakon je dozvolio državi  da optuži dvije istaknute aktivistice za prava žena, Ludžejn el-Hatlul i Mejsa el-Amudi, na sudu za terorizam zbog prkošenja zabrani vožnje ženama 2014. godine.

Država vrši pritisak na sudije SCC-a da izreknu najoštrije moguće kazne. U Saudijskoj Arabiji to znači odsjecanje glave ili čak raspeće. Prošle godine šest sudija SCC-a je uhapšeno i saslušano nakon što ishodi predmeta u kojima su predsjedavali nisu ispunili očekivanja generalnog tužioca. U jednom slučaju, sudija koji je oslobodio optuženog kasnije je pritvoren na više mjeseci.

U sklopu ovoga moj babo je trebao izaći na sud 28. jula kako bi saznao hoće li biti pogubljen. On, međutim, nije ni izveden na sud i sve što znamo jeste da je njegovo saslušanje odgođeno za novembar. Sve u ovom slučaju je potpuno ilegalno i nepravedno. Nažalost, moj otac nipošto nije jedini pojedinac koji se suočava sa smrtnom kaznom na osnovu lažnih optužbi, niti je jedini zatvoreni prema kojem se loše postupa.

Mnogi drugi koji čekaju pogubljenje su, također, osuđeni od SCC-a za slične nebulozne, politički motivisane optužbe. Novo izvješće, u kojem sam dao iskaz britanskom advokatu Heleni Kennedy, preporučuje da svima koji trenutno očekuju smrtnu kaznu trebaju odmah objaviti razloge njihove kazne. Mnogi koji su u pritvoru, poput mog oca, su rekli tako nevine i neuvredljive stvari da je jasno da ova slaba vlada ne može podnijeti ni najmanji prijedlog, a kamoli kritiku.

Otkako je 2017. godine u Saudijskoj Arabiji na vlast došao Muhammed bin Selman, izgleda da je došlo do povećanja broja pogubljenja. Godine 2010. potvrđeno je samo 27. Godine 2015 pogubljeno je 158 osoba, od kojih je većina učestvovala u demonstracijama u sklopu Arapskog proljeća nekoliko godina ranije. Ali ove godine već je bilo 134 žrtve, od čega najmanje još 24 očekuje vrlo brzo pogubljenje, uključujući mog babu.

Ovaj veliki broj pogubljenja je dio zajedničkog napora saudijskih vlasti da uguše neslaganje i ućutkaju političke aktiviste i branitelje ljudskih prava. Tačno je da smo ogorčeni. Ali nedavni događaji su pokazali da međunarodno ogorčenje nije dovoljno. Izvješće baronese Kennedy preporučuje da neovisni tim ode u Saudijsku Arabiju kako bi istražio šta se zapravo događa. Moramo se založiti za ovo.

Ako pogube mog babu, bit će to ubistvo pod patronatom države i ne smiju im dozvoliti da im to prođe.

Napisao: Abdullah el-Auda

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba