Advokat Senka Nožica izjavila je kako joj je nepoznato zašto su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPAS) jutros uhapsili zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudina Mehmedovića i koje mu se krivično djelo stavlja na teret.

Nožica je pojasnila kako je Mehmedović nju i advokata Nermina Vilu jutros obavijestio da je “po njega došla SIPA i da je ga je privela”.

– Obaviješteni smo da je on zadržan, odnosno uhapšen na 24 sata, koliko SIPA na to ima ovlaštenje i da će biti predat tužiocu. Ne znamo koji mu se osnov sumnje stavlja na teret, kazala je Nožica.

Advokat Nermin Vila rekao je da se Mehmedović osjeća dobro.

– Posti i molio je da ima prostoriju gdje može obaviti vjerske molitve i da ima Kur’an, otkrio je advokat Vila.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić potvrdila je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je Mehmedović uhapšen u akciji kodnog naziva ”Ozren” i da se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, odnosno zatvaranje i maltretiranje osoba srpske nacionalnosti u prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Slučaj je, kako je pojasnila glasnovogornica SIPA-e, otvoren po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine, ali iz SIPA-e nisu mogli potvrditi da su i Mehmedovića jutros uhapsili po nalogu Tužiteljstva BiH.

”Ispunjeni svi uvjeti za lišenje slobode”, rekla je ona.

diwan-magazine.com

Leave a Reply

*

captcha *