AFERA s konjskim mesom lažno deklariranim kao govedina potresa cijelu Europu, a stigla je i do Slovenije i Hrvatske!

Kako je izvijestila slovenska državna novinska agencija STA, konjetina je pronađena u 450-gramskim lazanjama koje na slovensko tržište izvozi Ledo Hrvatska, proizvođ‘ača Trada iz Luksemburga, a sporni uzorak izuzet je u Intersparu.

Igor Mervič, generalni direktor Špar Slovenija, za 24ur.com potvrdio je kako se sporne lazanje povlače s polica te naveo kako ć‡e razmotriti daljnju saradnju s Ledom.

Iz Leda Slovenija poručili su kako su iznenađ‘eni rezultatima inspekcijskog nadzora. Njihov direktor Štefan Mioč naveo je kako ć‡e detaljno proučiti i istražiti nalaze Uprave za sigurnost hrane. Istaknuo je, međutim, da je Ledo stalno prati i provjerava sastav lazanje kod njihovih proizvođ‘ača, kompanije Trade iz Luksemburga.

Ledo: lazanje na hrvatskom tržištu isključivo s govedinom

Iz Leda su poručili kako spornih lazanja nađ‘enih u Sloveniji na hrvatskom tržištu nema jer se ne dobavljaju iz Luksemburga već‡ iz Španjolske, od kompanije Tutti Pasta S.A. Uvjeravaju kako lazanje na hrvatskom tržištu sadrže isključivo govedinu. Detaljnijeg komentara na pronalazak konjetine u lazanjama koje Ledo izvozi u Sloveniju zasad nema.

“Proizvod Ledo lazanje koji se nalazi na Hrvatskom tržištu je proizveden od strane dobavljača Tutti Pasta S.A. iz Španjolske. Prema Ugovoru sa dobavljačem i specifikaciji zahtijevanoj od strane Leda i potvrđ‘enoj od strane proizvođ‘ača Tutti Pasta S.A., proizvod sadrži isključivo goveđ‘e meso”, stoji u priopć‡enju iz Leda, u kojem su i priložili potvrdu od strane dobavljača.

Slovenija provodi testiranja oko 350 različitih proizvoda: Od dosad provjerenih 29 uzoraka samo jedan pozitivan

Nakon što je afera s konjetinom počela tresti cijelu Europu, slovenska inspekcija odlučila je provesti testiranja rizične skupine hrane u raznim trgovačkim lancima.

Direktor slovenske Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja, Jernej Drofenik, otkrio je kako je inspekcija evidentirala ukupno oko 350 različitih proizvoda koje spadaju u rizičnu skupinu te kako je prvo testiranje provedeno na 29 uzoraka, od čega ih je 28 bilo negativno, a jedan sumnjiv pa je poslan na dodatno testiranje u Nacionalni veterinarski institut gdje je potvrđ‘eno da je pozitivan na konjsko meso.

Sporne Ledove lazanje navodno bi trebale sadržavati goveđ‘e meso. O lažnoj deklaraciji i činjenici da sadrže konjetinu odmah su putem sistema hitnog obavještavanja alarmirane druge zemlje članice EU.

Slovenija nastavlja s testiranjem uzoraka proizvoda za koje se sumnja da bi umjesto govedine mogli sadržavati konjetinu.

Europa već‡ sedmicama bruji o konjetini

Skandal već‡ nekoliko sedmica potresa Europu, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji u toku su opsežne istrage. Dosad su u sklopu istraga o skandalu s konjetinom deklariranom kao govedina privedene tri osobe, a krug zemalja koje otkrivaju lažno deklarirana gotova jela od “goveđ‘eg” mesa sve se više širi. Francuske vlasti su ranije, podsjetimo, za skandal s konjskim mesom deklariranim kao govedina osumnjičile dobavljače iz Rumunije, Nizozemske, Poljske i Cipra.

S polica diljem Europe povučena je gotova hrana za koju se sumnja da je lažno deklarirana – od burgera i musaka, do lazanja i špageta s mesnim okruglicama. Otkriveno je da testirani uzorci s “goveđ‘im mesom” sadrže 60 do čak 100 posto konjetine!

Sve je počelo u januaru ove godine kad je konjsko meso otkriveno u hamburgerima koji su se prodavali u Velikoj Britaniji i Irskoj, a za lažno deklarirano meso okrivljen je dobavljač iz Poljske. Cijela afera se drastično razbuktala prije otprilike dvije sedmice kad je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) izvijestila kako je u lazanjama s govedinom, švedskog proizvođ‘ača Findus, pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je meso nabavljao preko francuske firme Comigel i samo je jedna u nizu firmi koje imaju istog problematičnog dobavljača. Od Comigela nabavu vrše i Axfood, Coop te ICA, koji su takođ‘er povukli neke proizvode s polica zbog sumnje da bi i oni mogli sadržavati konjetinu. Ubrzo je zbog toga alarmirano čak 16 europskih zemalja, ali Hrvatska nije bila međ‘u njima.

Ove sedmice i švicarski prehrambeni gigant Nestle izvijestio kako zbog otkrić‡a konjetine u proizvodima s “goveđ‘im mesom” povlače iz prodaje nekoliko vrsta pašteta, lazanje, raviole i tortelline od govedine koje se prodavalo u supermarketima diljem Europe, uključujuć‡i Veliku Britaniju, Francusku, Švedsku, Švicarsku, Španjolsku, Njemačku, Italiju i Irsku.

(indexhr)

Leave a Reply

*

captcha *