IslamBosna.ba- Vođa palestinskog pregovaračkog tima u Kairu kaže da žele nastaviti pregovore uprkos nastavku nasilja u Pojasu Gazze.

Govoreći iz svog hotela u Kairu, gdje delegacija boravi, Azzem el-Ahmed je rekao ‘nastavit ćemo pregovore preko naše egipatske braće kako bismo postigli konačni dogovor koji će vratiti prava Palestincima’.

On dodaje: „Obavijestili smo Egipćane da smo ovdje, bez obzira da li je vjerski praznik ili ne (misli na džumu) naša vjera nas ne sprječava da radimo na tome da zaustavimo krvoproliće. To je naš prioritet“.

El-Ahmed, član Fataha, je okrivio Izrael za neuspjeh pregovora, čija delegacija nikada nije, kako on kaže, dala ‘specifične i jasne odgovore’ , i koji jedino komuniciraju sa Palestincima preko posrednika- Egipta.

„Stigli smo prije sedmicu dana kao palestinska delegacija’, kaže el-Ahmed. „Izraelska delegacija je stigla tri dana kasnije. Oni nisu poštovali vremenski pritisak i da trebamo iskoristiti svaku minutu da se stane na kraj uništavanju i krvoproliću žena i djece u Gazzi“.

 El-Ahmed navodi da ‘čak i u ova tri dana koliko je ovdje izraelska delegacija oni su bili prisutni samo nekoliko sati’.

On je također naglasio jedinstvo palestinske delegacije. Izraelski i egipatski izvori tvrde da je el-Ahmed zaprijetio da će napustiti pregovore jer on ne odobrava Hammasove zahtjeve. Ali el-Ahmed navodi da palestinski zahtjevi, koji se uglavnom odnose na potpuno ukidanje blokade Gazze, su nešto o čemu su se svi delegati složili.

“Mi smo jedinstvena delegacija iako smo iz različitih frakcija”, naglasio je Azzam el-Ahmed.

 “Izrael je odgovoran za sve posljedice neobnavljanja primirja”, kazao je Sami ebu Zuhri, glasnogovornik Hammasa.

Ebu Zuhri je optužio Izrael za ‘odugovlačenje’ i ‘gubljenje vremena’ koje je naštetilo indirektnim pregovorima u Kairu.

Izvori bliski pregovorima u Egiptu izjavili su za palestinsku novinsku agenciju Ma’an da će se primijeniti neslužbeni prekid vatre do 20 sati u pokušaju da se postigne dogovor između palestinskih i izraelskih delegacija.

IslamBosna.ba