IslamBosna.ba- Nekad ti neprijatelj može biti korisniji od prijatelja. Neprijatelj te kritikuje i ne štiti te poput prijatelja. On uvijek traga za tvojim nedostacima i natječe se s tobom. Podstiče te da budeš što bolji i da težiš što plemenitijim svojstvima. On se raduje tvojim posrtajima, ali ti budi strpljiv i snažan i tako ćeš steći Allahovu nagradu koju je obećao strpljivima.

Neprijatelj te stalno podsjeća na tvoje greške, pa se ti zbog toga kaješ, podsjeća te na tvoje nedostatke pa ih ti ispravljaš. Neprijatelj među ljudima govori o tebi i tako te čini poznatim i pribavlja ti nagradu kod Allaha.

Neprijatelj te čini budnim, čini da iščekuješ napad svakoga trena i da se pripremaš i kada ti pričini neugodnost, on te čisti od grijeha, a to je nedaća za koju ćeš biti nagrađen, ako se strpiš.

U blizini prijatelja možeš i spavati, osloniti se na njega, osloniti se na njegovu ljubav, povjeriti mu svoju tajnu, otvoriti mu vrata svoje duše, otkriti mu svoje slabosti. A on će možda prešutjeti tvoju grešku, neće ti ukazati na propuste kako se ne bi s tobom zamjerio, podržati te čak i u onome što nije dobro, udaljiti te od realnosti, potrošiti ti vrijeme, nekada može biti otrov u medu.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Aid el-Karni

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba