IslamBosna.ba– Uzvišeni Allah kaže: I strpi se lijepom strpljivošću

 Strpljivost je neprobojno utvrđenje, koje vojske ne mogu osvojiti niti neprijatelj u njega prodrijeti. To je snažan oklop kome niti strijele niti koplja ne mogu nauditi.

Strpljivost je borba protiv očaja, prkos neuspjehu i nošenje s nedaćama i problemima.

Strpljivost znači u ruci čvrsto držati žeravicu, trpjeti bol rane i skrivati nedaću i iskušenje. To je opskrba koja nikada neće presahnuti, pomoć koja neće oslabiti i prijatelj koji te nikada neće izdati.

Klonula priroda se jedino liječi strpljivošću! Duševne boli i rane mogu se jedino strpljivošću eliminisati. Strpljivost odnosi brige, unosi radost u srca potištenih, podiže duh učmalom i nadoknađuje izgubljeno nesretnom!

Ukoliko se okitiš strpljivošću ne može ti nauditi spremnost i mnoštvo neprijatelja, niti njihova vatra niti njihova pakost. Svaku nedaću i iskušenje dočekat ćeš nasmijana lica, a svakom problemu suprotstavit ćeš se osmjehom!

Protivnici me kore, ne znajući da čvrsto stojim

Dok vrijeme prolazi i nedaće sa sobom nosi

Dok zavidnik moj gleda kakvu će mi pakost učiniti

Moja jedina briga je što više se strpljivošću ogrnuti!

Onaj čije srce zapljusnu talasi kriza, lijek mu je u strpljivosti! Kome iskušenja pokrenu suze, neka ih obriše strpljivošću. Tame nesreća i problema dolaze jedna za drugom, poput snažne oluje, a onda dolazi strpljivost i otklanja ih. Strpljivost ruši i pakosti i zlobe koje oko čovjeka kuju njegovi zavidnici i zlobnici.

U danu kada nema rođaka da te utješi, prijatelja da ti pomogne, bliskog da te osokoli, tu je strpljivost kao nadoknada za sve njih, koji govori u ime svih njih i nastupa poput najboljeg druga i rođaka.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Aid el-Karni

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba