Akademija nauka i umjetnosti (ANU) BiH pretvara se u dom za ostarjele naučne radnike, kojima “vješti menadžer” s dobrim vezama u vlastima osigurava socijalu. Ona prestaje biti znanstvena institucija koja sama radi na nauci, osiguravajući članovima ANU sredstva i mogućnost da rade kao naučnici, a ne kao činovnici.

Temeljni principi

Ovo je za “Dnevni avaz” izjavio akademik Muhamed Filipović komentirajući kršenje principa nacionalne rotacije pri izboru predsjednika ANUBiH, odnosno nagovještaj da bi akademiku Božidaru Matiću mogao pripasti i peti mandat na čelu ove institucije.

U razgovoru za naš list akademik Filipović podvukao je da način na koji se pripremaju i vrše izbori za rukovodstvo Akademije vodi stanju razgradnje i propadanja ove institucije.

– Kada jedna institucija, a pogotovo najviša znanstvena institucija jedne zemlje, nije u stanju održavati svoje temeljne principe i kriterije u djelovanju koji joj i daju identitet, otvarajući mogućnost da jedna osoba započne čak peti mandat na njenom čelu, i to bez ikakve analize i kritičke ocjene, onda od takve akademije nema ništa – upozorio je akademik Filipović, dodajući da nacionalna rotacija predstavlja princip na kojem funkcionira i naša država.

Podsjetimo, naš list je već izvijestio javnost o činjenici da je na čelu ANUBiH već davno trebalo doći do rotacije odnosno do imenovanja akademika Ljubomira Berberovića iz reda srpskog naroda. Međutim, on je za “Avaz” nedavno izjavio da se zbog svih dešavanja u Akademiji uopće više i ne želi kandidirati.

Naučni projekti

Profesor Filipović je svoju tezu o tendenciji propadanja ANUBiH zasnovao i na činjenici da se ona i ne bori za naučne projekte svojih članova, čiji se rad ocjenjuje samo na temelju prisustvovanja sjednicama pojedinih odjeljenja, umjesto, kako je rekao, prema broju objavljenih djela i rada na naučnoistraživačkim projektima.

S tim u vezi istaknuo je da se u normalnim zemljama za članove državnih akademija doplaćuje razlika od iznosa njihove penzije do visine najviše plaće profesora univerziteta. Tako, kaže on, ne dolazi do ponižavanja članova akademije, kao što je to slučaj u našoj državi.

Pokoravanje “vještom menadžeru”

– Užasno je to da članovi ANUBiH u našoj zemlji suprotno njihovom statusu dobivaju naknadu izvan redovnih primanja. Tako jedan član Akademije koji dobiva 600 KM ima interesa da se pokorava svemu samo da bi dobio onih 800 ili 1.200 KM akademijskog dodatka. Upravo mu taj dodatak osigurava “vješti menadžer”, a ne njegov rad i status akademika – naglasio je naš istaknuti profesor.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *