Tri osobe osumnjičene za ratni zločin uhapšene su jutros u akciji SIPA-e na području Jablanice. Također, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, pretresi se vrše na osam lokacija, a između ostalog i u policijskim stanicama, te zgradama općina Konjic i Jablanica.

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su četrdesetdvogodišnji Enes Maksumić zvani Čađo iz Jablanice, koji je radio kao policajac, zatim četrdesetjednogodišnji Azem Ibrović iz Novog Pazara, koji je također radio kao policajac u Jablanici, te Jusuf Hindić zvani Sic, rođen u Lugu, a nastanjen u Jablanici.

Tužilaštvo je izdalo i naredbu za dovođenje četrdesetdevetogodišnjeg Nihada Bojadžića (1962) iz Novog Pazara, zbog ispitivanja. Bojadžić je već u pritvoru koji mu je određen u sklopu drugog predmeta za ratne zločine koji se vodi u Tužilaštvu BiH. Uhapšeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su tokom 1993. godine na području općine Jablanica, na čelu sa Bojadžićem, koji je bio zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba vrhovne komande Armije RBiH, učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zarobljenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prethodno bili zarobljeni u logoru u objektu Muzej Revolucije u Jablanici. Maksumića, Ibrovića, Hindića i Bojadžića se terete da su počinili kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon lišavanja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

 

(tipba)

Leave a Reply

*

captcha *