Sinoćnju šetnju, uz parole „Svi na ulice“, organizirali su s obzirom na to da je zvanično počela predizborna kampanja u BiH, te da bi ukazali „da se bore protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja, zloupotrebe javnog dobra, tiranije i jednoumlja…“

 

Njih nekoliko stotina prošetalo je centrom Banje Luke, ali im policija nije dozvolila prilaz palači predsjednika RS-a, dok je novinar Federalne televizije iz Banje Luke zaustavljen kada je pokušao proći kraj kordona policajaca.

 

Aktivisti ove građanske inicijative ponovo su prolazeći pored lokalnih i entitetskih institucija vlasti uzvikivali  „Lopovi“ i „Lopove“ te uz zvižduk poštaljki izrazili bunt protiv, kako navode, nepravde, a uz zahtjeve za zaštitu građanskih prava.

 

Odziv građana nije bio onoliki koliko su očekivali, a jedan od aktivista tvrdi da je to stoga što su „ljudi na vlasti vješti u tome da stvari okrenu u svoju korist, optužbama da iz protesta neko stoji“.

 

Pokret “Park je naš” zaživio je u Banjoj Luci krajem maja nakon što je na zemljištu kod “Medicinske elektronike” investitor “Grand trade” počeo izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta na do tada zelenoj površini.

 

Okupljanja građana nisu omela izgradnju koja je u toku.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *