IslamBosna.ba– Bivši egipatski vrhovni muftija, šejh Ali Džumu’a, je kazao u najnovijoj epizodi svoje televizijske emisije da poslušnost egipatskom predsjedniku Abdelfettahu es-Sisiju je vjerska dužnost svim Egipćanima čak i ukoliko ih ugnjetava.
Šejh je citirao Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., u svom pozivu za slijepu poslušnost i podršku egipatskom vojnom vođi koji je postao predsjednik.
“Ukoliko vas vođa tuče, uzima vam vašu imovinu i muči vas, da li je to poštovani i bogobojazni vođa? Ne to je tlačitelj ali poslušajte ovo’, rekao je bivši egipatski vrhovni muftija tokom svoje emisije na provladinom satelitskom kanalu CBC. “Ukoliko postoji halifa na Zemlji, pokoravajte mu se”, rekao je Džuma’ .
“Kada pogledam Egipat, vidim da ima halifu koji se zove predsjednik republike i iza kojeg se svi mi okupljamo. Ukoliko mi predsjednik učini nešto nažao ili ne obraća pažnju na nedjela protiv mene ili kako god… ja ću i dalje slušati halifu i dalje ga podržavati”, kazao je Džumu’a.
Kada ga je gost upitao da će pojedini dovesti u pitanje tu logiku, Džumu’a je odgovorio: “Poslanik kaže umukni. Zašto ćeš ti biti neposlušan Poslaniku? Jer si revolucionar. Ukoliko kažeš da si musliman onda se pokori, tvoj Poslanik kaže umukni, pa umukni i drži se kuće”.

Džuma je imenovan za muftiju Egipta od strane svrgnutog predsjednika Husni Mubaraka i nedvosmisleno ga je podržavao sve do vojnog udara 2013. isto kao što je bio i nepokolebljivi protivnik Muslimanske braće.
Nakon masakra na Rabi’a trgu Džumu’a je kazao: Pucajte ih u srce. Blagosloveni da su oni koji ih ubiju i oni koje oni ubiju. Mi moramo očistiti naš Egipat od ovog ološa, oni nas sramote.

IslamBosna.ba