IslamBosna.ba- Vodeća islamska organizacija osudila je Saudijsku Arabiju zbog traženja smrtne kazne šejhu Selmanu el-Audi.

“Ono što se dešava u Saudijskoj Arabiji je čudno i prevazilazi sva očekivanja”, kazao je dr. Ali Karadagi, generalni sekretar Međunarodne unije islamskih učenjaka (IUMS).

“Ova Kraljevina je utemeljena i slijedi selefijsku doktrinu, a sada se bori protiv ove doktrine hapšenjima i suđenjima učenjacima.

Više nas ne iznenađuju bilo kakve optužbe protiv šejha el-Aude”, kazao je on dodajući da Unija osuđuje progon saudijskih učenjaka.

Istaknuo je da je šejh el-Auda ‘uhapšen nekoliko sati nakon što je na svome zvaničnom profilu na Twitteru pozvao na pomirenje Saudijske Arabije i Katara’.

Saudijski mediji su prenijeli da je posebni krivični sud u utorak počeo postupak suđenja Selmanu el-Audi.

Prema listu Ukaz, državni tužilac je iznio 37 tački optužnici protiv neimenovane osobe, a jedna od tačaka je i “terorizam” te je zatražio smrtnu kaznu.

Poznati saudijski aktivista za ljudska prava Mu’teqali re’j je objavio da se ovo prema informacijama kojima raspolaže odnosi na šejha el-Audu koji je uhapšen prošlog septembra. A Ukaz je naveo pet tačaka optužnice među kojima je i članstvo u ‘terorističkoj organizaciji’ Međunarodnoj uniji islamskih učenjaka.

Generalni sekretar Unije, dr. Kardagi je otkrio da su šejh el-Auda i na desetine drugih učenjaka Saudijske Arabije 2010. godine postali članovi Unije nakon što su dobili dozvolu od Kraljevskog suda Saudijske Arabije.

Šejh Karadagi je naveo da su oni poslali pismo uredu bivšeg kralja Abdullaha tražeći mišljenje prijestolonasljednika o njihovom članstvu u Uniji. “Rečeno im je da nemaju prigovor za njihov ulazak kao članova u Međunarodnu uniju islamskih učenjaka”, dodao je Karadagi.

Generalni sekretar je kazao da na hiljade učenjaka iz različitih zemalja svijeta, uključujući i učenjaka Saudijske Arabije’, čine članstvo Unije ističući da na svijetu postoji 50 podružnica Unije. On je također dodao da se osjeća bespomoćno jer Unija ne može angažovati advokata da brani Selmana el-Audu i druge uhapšene učenjake, jer Saudijska Arabije nije demokratska država.

Šejh dr. Selman el-Auda uhapšen je uhapšen u septembru prošle godine u svojoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize. On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojiti zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici od šejh Selmana, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Šejh el-Auda je bio posebno pod pritiskom zbog svoje bliskosti sa šejhom dr. Jusufom el-Karadavijem i Međunarodnom unijom islamskih učenjaka, čiji je pomoćni generalni sekretar.

IslamBosna.ba