Pet Alžiraca je ubijeno, a 800 ranjeno tokom protesta januara ove godine, izazvanih rastom cijena osnovnih proizvoda kao što su ulje i šećer, prenosi AFP.

Protesti u Alžiru su se javljali i kasnije. Uglavnom su demonstrirali zaposleni, tražeći veće plate i bolje životne uslove.

Alžirska carinska služba je ovih dana objavila kako je uvoz hrane u prvoj polovini tekuće godine povećan za 59 odsto u odnosu na isti period 2010.

U prvih šest mjeseci ove godine Alžir je, između ostalog, uvezao žitarica, brašna i griza u vrijednosti 1,4 milijarde evra, što je povećanje od čak 99 odsto u odnosu na prvu polovinu 2010.

Nastojanja alžirske vlade su, međutim, dijelom obesmišljena, jer trgovci na crno masovno kupuju jevtino žito u Alžiru da bi ga nešto skuplje prodali u drugim zemalja u regionu, tako da od alžirskog povećanog uvoza korist imaju i Tunis, Maroko, Libija, Mauritanija, Mali, Niger…

Osim toga, politika većeg uvoza žitarica nije ono što Alžiru treba, podvlače mnogi analitičari, jer destimuliše domaće ratare da povećaju proizvodnju žita, što bi ovoj zemlji bilo veoma korisno.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *