Ova informacija koju je prenijela malezijska nacionalna novinska agencija Bernama, objavljena je u trenucima slavlja u Alžiru povodom 50 godina od sticanja nezavisnosti od kolonijalne sile Francuske 5. jula 1962.

Odkako je Alžir ušao u red nacija koje su lansirale satelit u Zemljinu orbitu, u najprostranijoj državi u Africi (2,2 miliona kvadratnih kilometara), su ostvareni i drugi projekti, poput Centra za razvoj satelita (CDS) u zapadnom gradu Oranu koji je prošlog februara otvorio predsjednik republike Abdelaziz Buteflika.

CDS je jedno od operativnih tijela Alžirske svemirske agencije, koje radi na domaćem dizajniranju i proizvodnji svemirskih oruđa koja bi bila korišćena za privredni, društveni i kulturni razvoj zemlje u kojoj živi preko 37 miliona stanovnika.

U centru će također alžirski stručnjaci i inženjeri izrađivati domaće satelite, uključujući “Alsat 2B”, koji će ojačati misije dva svoja prethodnika “Alsat 1” i “Alsat 2A”.

Alžir je u stanju da razvija svoj svemirski program zahvaljujući, između ostalog, činjenici da zemlja raspolaže deviznim rezervama koje su premašile 182 milijarde dolara na kraju 2011, uz spoljni dug od 4,4 milijarde.

U vladinom planu razvoja za period od 2010. do 2014, vrednom 286 milijardi dolara, u sektoru infrastrukture će 116 milijardi eura biti utrošeno na nove projekte, od čega će 40 odsto činiti razvoj ljudskih resursa. Još 96,7 milijardi eura će biti uloženo u postojeće projekte.

Alžir je 14. zemlja po dokazanim rezervama nafte (11,8 milijardi barela), dok procjene govore o još bogatijim ležištima “tečnog zlata”.  Alžir je članica zemalja izvoznika nafte (OPEK) i 16. najveći proizvođač nafte na svijetu.

(blic/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *