IslamBosna.ba- Muslimanska američka porodica podnijela je tužbu protiv obrazovnih vlasti nakon što je školsko osoblje prisililo njihovog dvanaestogodišnjeg sina da prizna da je pripadnik Islamske države te da namjerava da ‘raznese’ školu.
U tužbi je navedeno da je Našvan Uppal, učenik sa posebnim potrebama pakistanskog porijekla,  ispitivan od strane osoblja škole East Islip na Long Islandu, dan nakon što su ga u školskog kantini prozvali i ismijavali kao ‘teroristu’.
U tužbi, koja je podnijeta saveznom sudu u Bruklinu, navedeno je da je Našvan sjedio u kantini škole kada su druga djeca počela da ga ismijavaju pitajući šta namjerava ‘sljedeće da raznese’.
Našvan, koji ima ozbiljne poteškoće u učenju, pokušao je da se premjesti za drugi sto iako odrasli prisutni u kantini nisu reagovali, prema tužbi, a nasilnici su ga slijedili i nastavili svoje islamofobične poruge.

Sljedećeg dana, Našvana su iz školske sale pozvali domar John Dolan, direktro Mark Bernard i pomoćnik direktora Jason Stanton.
“Stanton je neprestano pitao Našvana da li je terorista, da li je napravio bombe u svojoj kući”, piše u tužbi. Kada je rekao da nije, Stanton je navodno povukao: “Ne laži nas”.
U tužbi je navedeno da je Našvan prisiljen da napiše priznanje u kojem je naveo da je član Islamske države, da zna kako da pravi bombe, da ima bombe u svojoj kući i da je namjeravao da digne u zrak školsku ogradu”.

U tužbi je navedeno da Našvanove poteškoće u učenju znače da on ‘ne zna šta je terorista’ i da je rekao da će raznijeti ogradu jer je to prva stvar koju je vidio kada je pogledao kroz prozor.
Našvanu je onda dozvoljeno da pozove svoju mamu, Nubaišu Amar, kojoj je rečeno da je njen sin obećao vjernost Islamskoj državi i da namjeravao da raznese školu.
Dječak je s mamom otišao kući pod policijskom pratnjom koja je pretražila kući i gdje je zaključeno da ne postoji opasnost.
Našvan je međutim suspediran iz škole na sedmicu dana zbog ‘kriminalnih aktivnosti’.
Advokat porodice, David Antwork je kazao Postu da je dječak emotivno prestrašen dešavanjima.
“Njegova prava su ugrožena. Našvanova građanska prava, oni su bili nasilni i ponižavali su ga prisiljavajući Nešvana da prizna zločine koje nije počinio ignorišući činjenicu da ga neprestano maltretiraju i da je im je poznato da ima socijalne, jezičke i poteškoće u učenju”, kazao je Antwork.

IslamBosna.ba