IslamBosna.ba– Američke banke šalju pisma obavijesti svojim muslimansko- američkim klijentima navodeći im da će njihovi bankovni računi uskoro biti zatvoreni,

Nije objašnjeno zbog čega su pojedini muslimani ciljani, ali se čini da se radi o računima organizacija koje su povezane sa Iranom, Kuvajtom i Sirijom.

Međutim, nisu samo islamske organizacije na meti, također tu su i računi pojedinaca.

Los Angeles Times je objavio da je osobni račun Sofian Zakuta, koji vodi American Muslims for Emergency and Relief Inc., zatvoren u Chase Bank ubrzo nakon što je otvorio novi račun. Zakutova organizacija je pomagala žrtvama uragana Katrina kao i rata u Siriji.

List također prenosi da je kuvajtski stomatolog sa sjedištem u Minneapolisu podnio zahtjev za otvaranjem računa u TCF Bank koja mu je odbijena bez navođenja razloga.

“Mene da zatvore- to nije dobro”, kazao je Zakut za Times. “Ovakva vrsta predrasuda nije prihvatljiva. Obično neprofitne i humanitarne organizacije se plaše da objave ovakve stvari. Ja neću šutiti. Ne želim da se ovo dogodi još nekome.”

Advokat Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) je podnio žalbu američkom Odjelu za pravdu civila, ali glasnogovornica odjela je kazala da se predmet odnosi na bankarske regulatore, uključujući i Zavod za finansijsku zaštitu potrošača.

“Odjel je uzeo za ozbiljno navode o diskriminaciji potrošača na finansijskim tržištu i obavezao je se da potrošači imaju fer i jednak pristup kreditima”, kazala je ona dodajući “Ne možemo potvrditi ili komentarisati da li je u toku bilo kakva istraga”.

Izvršni direktor CAIR-a, Davud Velid je kazao da odjel organizacije iz Michigana namjerava tužiti banke.

Odjela CAIR-a iz Minnesote je kazao da su bili uključeni u sličnu situaciju u januaru 2013., kada je iranskim studentima koji studiraju na Univerzitetu u Minnesoti zatvoren račun.

“Nijedan od ovih pojedinaca nije bio optužen za zločine niti su bili uključeni u bilo kakve transakcije koje su kršile američki zakon. Jedino što su ove osobe imale zajedničko, osim što im je TCF Bank zatvorila račune naglo i bez objašnjenja, je da su imali muslimanska imena”, kazala je Saly Abdalla, direktor za civilna prava CAIR-a.

“Svi klijenti su američki građani. Pojedini su prešli na islam, drugi su rođeni u muslimanskim porodicama, različitih su dobi i profesija, različitih nacionalnosti i rasa”, dodaje ona.

IslamBosna.ba