Kako su javile agencije, u saopštenju je navedeno da protiv vojnika umiješanih u ove incidente neće biti podnijete krivične prijave, već će biti sankcionisani administrativnim kaznama, koje podrazumijevaju mogućnost ukora, smanjivanja čina i plate.

Ova dva incidenta s početka godina izazvala su ogorčenje Afganistanaca, dok je spaljivanje Kur’ana bio povod sa ulične proteste.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai nazvao je video snimak uriniranja po ubijenim talibanima nehumanim, dok je zbog spaljivanja Kur’ana ranije pozivao na javno suđenje odgovornim.

Jedinica američkih marinaca je saopštila da su trojica njenih pripadnika priznala krivicu za video snimak, uključujući i jednog koji je preuzeo odgovornost za “uriniranje po tijelu preminulog talibanskog vojnika”.

U saopštenju marinaca se dodaje da je jedan vojnik pozirao na fotografiji sa ljudskim žrtvama, dok je drugi pripadnik ove jedinice vojske SAD lagao kada je u vezi sa incidentom davao izjavu istražiteljima.

Informacije o disiplinskim mjerama protiv ostalih marinaca biće saopštene kasnije, dodaje se u saopštenju te jedinice.

Video snimak koji je javnosti postao dostupan u januaru nakon što su fotografije objavljene na Internetu, načinjen je u stvari 27. jula 2011, tokom akcije vojske protiv talibanskih pobunjenika u provinciji Halmad, navodi se u saopštenju marinaca.

Agencija Rojters je prenijela da na video snimku, dok četvorica marinaca uriniraju po tijelima trojice talibana, jedan od njih kaže “Prijatan ti dan, druže”, a drugi izgovara nepristojne šale.

Tanjug

Leave a Reply

*

captcha *