Broj samoubistava  vojnicima ove godine je brojčano nadmašio broj poginulih u borbama. Tokom borbenih dejstava u Afganistanu tokom ove godine poginulo je 212 američkih vojnika u odnosu na više od 400 u 2011. godini, ali broj vojnika koji izvršavaju samoubistva i dalje raste. Prema statistikama Vojnog odjela Ministarstva odbrane do sada su 303 vojnika počinila samoubistvo od čega su 177 samoubistava izvršili aktivni vojnici. Ovi brojevi govore da dnevno po jedan vojnik izvrši samoubistvo.

Kao odgovor na porast samoubistava vojska je predstavila programe svijesti o samoubistvima kao i progam prevencije,uključujući i tokom septembra trening prevencije samoubistava kroz koji su svi vojnici morali proći.Brojne povjerljive telefonske linije, nazvane “veteranske”, sve su češće u Americi, a računa se da je pomoć zatražilo 400.000 ljudi. Marinci sada imaju posebnu savjetodavnu službu, a za pomoć se svi mogu obratiti anonimno.

Vojska nastoji spriječiti epidemiju samoubistava pa je odobreno i tri miliona dolara za istraživanja na univerzitetu u Indiani. Profesor neurobiologije Michael Kubik nastoji doći do spreja za nos koji bi sprečavao vojnike da počine samoubistva. Sprej bi trebao djelovati na procese u mozgu da se zaustave procesi koji dovode do suicidnih ideja, depresija i bipolarnog ponašanja.

Ranije ove godine,Washington Post je objavio članak u kojem visoku stopu samoubistava među vojnicima pripisuje stresu nastalom nakon više od deceniju angažovanja u Afganistanu i Iraku.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *