IslamBosna.ba– Amnesty International je pozvao Saudijsku Arabiju da odbaci planove da pogubi šejha Selmana el-Audu i da ga bezuvjetno oslobodi.

U saopćenju objavljenom jučer, Amnesty International je otkrio da će sutra šejhu el-Audi vjerovatno biti izrečena smrtna kazna.

Šejh el-Auda je prije par godina po navodima njegovog sina, Abdullaha el-Aude, savjetovao prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana o mogućim reformama u Saudijskoj Arabiji.

El- Auda (61) je uhapšen 2017. godine i trenutno se suočava sa brojnim optužbama vezanim za njegov mirni aktivizam. Njemu se sudi na zloglasnom saudijskom Specijalizovanom krivičnom sudu za antiterorizam, a saudijski javni tužilac je nedavno pozvao da se šejh el-Auda osudi na smrt.

Lynn Maalouf, direktorica istraživanja Amnesty Internationala za Bliski istok, je kazala: “OD njegovog hapšenja gotovo prije dvije godine, šejh el-Auda je prošao kroz strašna iskušenja, uključujući produženi pritvor prije suđenja, više mjesečnu samicu, pritvor bez dozvoljavanja komunikacije i druga zlostavljanja, sve to predstavlja flagrantna kršenja njegovih prava na pravično suđenje.

Saudijske vlasti i dalje tvrde da se bore protiv ‘terorizma’ kada je ovo suđenje, kao i suđenja drugim aktivistima, uključujući i 37 osoba koja su pogubljena u aprilu, očigledno politički motivisano i usmjereno na ućutkivanje nezavisnih glasova u zemlji.

Šejh el-Auda je pozivao na inkluzivnije društvo koje bi okončalo marginalizaciju saudijskih šita. Zbog ovoga je kažnjen.

Umjesto da nastave sa ovim lažnim suđenjem, oni moraju odmah i bezuvjetno osloboditi šejha el-Audu i odbaciti sve optužbe protiv njega”, navela je Maalouf.

Šejh Selman el-Auda je uhapšen u svojoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize. On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici od šejh Selmana i drugih istaknutih ličnosti, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Dva mjeseca kasnije, muškarci u civilnoj odjeći, za koje se vjeruje da su iz agencije državne bezbjednosti, pretražili su njegovu kuću bez naloga, zapljenjujući elektronske uređaje i knjige.

Šejh el-Auda je prvih pet mjeseci pritvora proveo u izolaciji i samici, bez posjeta porodice ili advokata osim jednog kratkog telefonskog poziva mjesec dana nakon njegovog hapšenja. U januaru 2018. godine je hospitaliziran zbog pogoršanog zdravlja, a tek mjesec dana kasnije dozvoljeno mu je da nazove porodicu.

U augustu 2018. godine, šejh el-Auda je izveden pred Specijalizirani krivični sud na tajnoj sesiji, gdje je optužen za 37 tačaka.  Među njima je navodna pripadnost ‘terorističkim organizacijama’,  Muslimanskoj braći i Evropskom vijeću za fetve i istraživanja, dvije istaknute islamske organizacije.

U tužbi protiv šejha el-Aude nalazi se ‘nepravda prema zatvorenicima’ kao i ‘izražavanje cinizma i sarkazma prema dostignućima vlade’, tu su i optužbe za povezanost sa katarskom vladajućom porodicom, te se navodi el-Audina javna nevoljnost da podrži bojkot Katara.

U maju ove godine, izveden je na još jednu tajnu sudsku sesiju, nakon čega je njegov advokat obavijestio porodicu da je javni tužilac zatražio smrtnu kaznu.

IslamBosna.ba