Nema sumnje da će ovaj gradić u rekordnom roku ugledati svjetlo dana, da će se u njemu možda snimati nekakvi filmovi, dolazit će turisti, plaćat će poreski obveznici..

Zanimljiv detalj, međutim, primijetio je novinar Camille Bordenet ( Le Monde ), da je Kusturica u najavljenoj ambiciji da prikaže povijest ovog područja – podbacio. U ovom gradiću, naime, nema niti jedne džamije.

I sam Kusturica je na prvu godišnjicu od otvaranja izjavio da je to gradić koji povezuje “različite etape povijesti Višegrada”.

U toj povijesti, bjelodano, Kusturica i Dodik ne vide i ne žele da vide Islam i muslimane, stoga iz nje i uzimaju samo ono što im odgovara. Uzmemo li u obzir da su odnosi između muslimanske i kršćanske zajednice u Višegradu srž Andrićevog romana, omaška je tim veća.

Toliko o iskrenosti Nemanje Kusturice.

Taj detalj, na drugoj strani, omaška i može biti samo za one koji Višegrad i Andrićgrad promatraju u svjetlu i na svjetlu romana Ive Andrića. Nikoga drugog taj detalj ne iritira. I zašto bi?

Samo tako, naime, Andrićgrad u svojoj srži i pojavi i jeste hommage velikosrpstvu, četništvu, zločinima.. Jedna velika laž i spomenik zločina. Pobogu, i šta bi sa džamijom u Andrićgradu?

Vakat.ba

Leave a Reply

*

captcha *