Norveške vlasti razmatraju mogućnost obavljanja još jednog psihijatrijskog testiranja masovnog ubice Andersa Behringa Breivika, nakon što je komisija za reviziju odobrila nalaz da je on duševno bolestan i da nije u stanju da služi zatvorsku kaznu.

Breivik je ubio 77 osoba 22. jula kada je podmetnuo autobombu u čijoj je eksploziji u zgradi norveške vlade u Oslu ubijeno osam osoba, da bi nakon toga ubio još 69, od kojih većinu tinejdžera, u ljetnom kampu mladih vladajuće stranke Laburista.

Psihijatrijski izvještaj od 29. novembra koji zaključuje da je antiislamski militant duševno bolestan potvrdila je u četvrtak medicinska komisija za reviziju, povećavajući mogućnost da on izbjegne zatvorsku kaznu.

Sudija je tokom dana zatražio od tužioca i advokata da odluče žele li još jedno psihijatrijsko testiranje.

– Sud traži od strana u sudskom procesu da komentiraju da li je poželjno da se imenuju novi eksperti koji bi obavili sudsko-psihijatrijsko vještačenje, navodi sutkinja Oblasnog suda u Oslu  Anne Margrethe Lund u pismu objavljenom u javnosti.

Sedmočlana komisija poručila je sudu da “nema nikakvih značajnijih komentara” na prvobitni izvještaj da je dvoje psihijatara koje je odredio sud dijagnosticiralo Breivika kao psihotičnu osobu.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *