Svi su istovremeno bili i učesnici povorke koja je organizovana povodom sahrane 17 hrišćanskih Kopta koji su ubijeni tokom sukoba u egipatskoj prestonici.

Uzvikujući “Dolje vojna hunta”, demonstranti su se kretali ka Koptskoj hrićanskoj crkvi, gdje je održana molitva za nastradale u žestokim sukobima snaga bezbjednosti i pripadnika te manjinske zajednice.

Veliki broj ljudi došao je u crkvu tokom noći, a jutros su ulice Kaira, kojom se kretala povorka, bile ispunjene ljudima koji optužuju vlast da je odgovorna za nasilje u kojem je u protekla dva dana ubijeno 26 ljudi, a više od 500 je ranjeno.

Prema prvim izvještajima forenzičara, mnogi demonstranti su pregaženi oklopnim vozilima ili su ubijeni hicima iz automatskog oružja.

Kopti tvrde da su policajci primijenili pretjeranu silu u žestokim sukobima koji su izbili prošlog utorka, kada su stotine hrišćana protestovale ispred zgrade televizije, tražeći ostavku guvernera južne provincije Asvan, u kojoj je 30. septembra zapaljena jedna njihova crkva.

S druge strane, Vojni savjet, koji je preuzeo vlast u zemlji 11. februara posle zbacivanja Hosnija Mubaraka sa čela države, upozorio je da će se oštro obračunati sa učesnicima demonstracija ukoliko se one nastave, kao i da će preduzeti “neophodne” mjere u cilju “stabilizovanja bezbjednosti”, uključujući i krivično gonjenje pojedinaca koji učestvuju ili podstiču na proteste.

Ovo nije prvi put da se u Egiptu dešavaju sektaški sukobi i da su Kopti, koji čine 10 odsto stanovništva, na meti napada. Pripadnici te hrišćanske zajednice često optužuju vlasti da su sistematski izloženi diskriminaciji, podsjetile su agencije.

(b92net/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *