Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo je rekao da ne stoje tvrdnje da je požar u džamiji u Fazlagića Kuli kod Gacka podmetnut i “da se to plasira kako bi se diskreditovale institucije RS-a i pokazalo da one ne funkcionišu”.
Čađo je u svom reagovanju novinarima u Banjoj Luci ustvrdio da je “očigledno da neki žele da institucije RS-a ne funkcionišu, jer samo u takvoj atmosferi nalazi se prostor za djelovanje onih koji zbog svojih interesa kreiraju atmosferu nepovjerenja i žele da se građani osjećaju nesigurno”.

S tim u vezi, on vidi i angažovanje nezavisnog vještaka oko ispitivanja uzroka požara u džamiji u Fazlagića Kuli.

Entitetski ministar policije je ponovio da je na osnovu, kako kaže, svih dokaza konstatovano da su elektroinstalacije s nedovršenog krovišta džamije, koje su urađene mimo propisa, uzrok izbijanja požara.

“Nije bilo nikakvih tragova koji bi ukazivali na nasilno otvaranje prostorija niti indicija i saznanja da se to desilo drugačije”, naveo je Čađo.

On kaže i da građani, a posebno oni u Fazlagića Kuli, nemaju objektivnih razloga da se osjećaju nesigurno.

Fena

Naravno, građani trebaju da se osjećaju bezbjedno a ni bajram ne mogu u miru da klanjaju. Po ovim Čađinim kriterijima više od pola njegove tvorevine bi se trebalo u prah pretvoriti, jer ne odgovaraju standardima. Vjerovatno će nas Čađo uvjeriti da mnoga srpska sela po Federaciji BiH imaju kuće i crkve po "standardima"! Zašto se onda samo pale one koje su u RS-u? Koja ironija i glupost jednog "kulturog i prosvEćenog" Dodikovog pijuna.

N.H.

Leave a Reply

*

captcha *