IslamBosna.ba- Šef sigurnosne službe Sirije, general Ali Mamluk se susreo sa egipatskim dužnosnicima u svojoj prvoj posjeti stranoj zemlji nakon pet godina,prenijeli su državni mediji Damask.
Državna novinska agencija SANA je kazao da se Mamluk sastao sa šefom egipatske obavještajne službe Halidom Fevzije i drugim ‘sigurnosnim dužnosnicima’ tokom svoje jednodnevne posjete.
Sirijski i egipatski zvaničnici su se ‘složili da koordiniraju na političkim stavovima i ojačaju koordinaciju u borbi protiv terorizma sa kojim se obje zemlje suočavaju”, prenijela je SANA.
Sirijski politički izvor u Damasku je kazao za AFP da je se Mamluk ‘ranije susreo sa egipatskim dužnosnicima, ali da je ovo njegova prva javna posjeta”.
Ranije ovog mjeseca, Kairo je glasao u korist rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koju je izradila Rusija, saveznik Bešara el-Assada, o zaustavljanju nasilja u Siriji.
Ovaj potez je naljutio Saudijsku Arabiju, nekadašnjeg glavnog podupirača egipatskog predsjednika Abdelfettaha es-Sisija. Ahmed bin Abdulaziz Katan, saudijski ambasador u Egiptu, napustio je Kairo 12. oktobra.

Naime, saudijska vlada obustavila je u oktobru isporuku goriva i naftnih derivata koje mjesečno isporučuje Egiptu, a što je bio dogovor dvojice lidera. Saudijska Arabija je obustavila mjesečnu isporuku goriva i naftnih derivata koja iznosi oko sedam stotina hiljada tona, ne navodeći nikakve detalje o uzroku obustavljanja pomoći.

Predstavnici egipatske vlade su se zadovoljili šturim saopćenjem u kojem su naveli da još nisu dobili zvanično objašnjenje tog postupka.Kao odgovor na smanjen priliv naftnih derivata, egipatska vlada smanjila je isporuku ovih derivata stanicama, što je već počelo stvarati probleme u funkcionisanju saobraćaja.
Mamluk je 2012. godine imenovan za šefa nacionalne sigurnosti nakon velike eksplozije u Damasku u kojoj je poginulo četvero visokih sigurnosnih dužnosnika.
On se smatra ključnim članom u unutrašnjem krugu predsjednika Assada, a nalazi se na crnoj listi EU.
Mamlukovo prvo javno pojavljivanje bilo je u maju 2015. godine na sastanku između Assada i šefa Obora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta.

IslamBosna.ba