IslamBosna.ba– Brojni portali prenijeli su vijest da je šiitski autoritet arapskog porijekla Mahmud el-Husejni es-Sarhi ubijen nakon što je pozvao šije u džihad protiv Malikija i njegove, kako je kazao “perzijske vojske. Izvještaji spominju da je danas došlo do žestokih sukoba između pristalica ovog šiijskog vođe i vojske lojalne premijeru Nuriju Malikiju na jugu oblasti Kerbele.

Izvori navode da su sukobi izbili nakon što je vojska pokušala zauzeti sjedište i kuću ovog šiijskog autoriteta.

U sukobu je korišteno lahko i srednje naoružanje, a korišteni su i ručni bacači granata RBG 7 što je dovelo do žrtava na obje strane, a spaljena su i neka vojna vozila.

U saopćenju iz es-Sarhijevog kabineta kazano je da je u sukobu sa vojskom poginulo 9 njihovih ljudi, a 20 ranjeno dok novinarski izvori spominju da su žrtve u redovima iračke vojske mnogo brojnije, i da je ubijeno 32 vojnika.

Podsjetimo da je es-Sarhi jedan od šiijskih učenjaka koji se suprotstavlja vladajućem režimu u Iranu i iranskom uticaju, te je zbog toga bio meta šiijskih napada. Često su ga proglašavali “sadamovcem”, “ba’asovcem” i na kraju “idišovcem.”

IslamBosna.ba