IslamBosna.ba- Iračka kršćanska milicija koja se bori pod barjakom iračkih šiitskih snaga zaprijetila je da će etnički očistiti zemlju od sunitskog arapskog stanovništva, prema video snimku kojeg je grupa objavila na internetu.
U zastrašujućem video snimku prikazano je kako kršćanski vođa Selman Asuhabba okuplja grupu sunijskih Arapa da bi im dao ultimatum da napuste područje u roku od 72 sata ili da se suoče sa posljedicama.
“Ovo vam je posljednje upozorenje, u slučaju da bilo koga od vas ponovo ovdje vidim ubit ću vas”, kazao je on grupi.

Vođa kršćanske milicije je optužio iračke sunite da okupiraju njihovu zemlju, tvrdeći da ‘oni više neće okupirati kršćansku domovinu i kuće’.
Po svemu sudeći video je snimljen prošlog ponedjeljka u području koje je ranije oslobođeno od terorista IDIŠ-a.

Ujedinjeni protiv sunnita
U junu 2014. godine, IDIŠ je preuzeo pod svoju kontrolu drugi najveći irački grad, Mosul, porazivši Narodnu vojsku Iraka, koja i nije pokazala ikakav otpor. Za nekoliko sedmica, teroristička organizacija je preuzela također i gradove Anbar i Tikrit.
IDIŠ-ov brzi napredak u Iraku je doveo da ajatollah Ali es-Sistani, irački šiijski vođa i vjerski autoritet, pozove na ‘džihad’ protiv terorističke organizacije. Taj poziv na akciju je kasnije doveo do osnivanja Hašd eš-Šabi milicije, koju podupire Iran, i koja je izvršila masakr nad sunnitima i prisilila sunnitske Arape da napuste njihove gradove.
HRW- Šiitska milicija je počinila masakr
U izvještaju objavljenom prošlog mjeseca, organizacija Human Rights Watch (HRW) je optužila šiitsku miliciju u Iraku da je počinila ratne zločine u nekoliko sunitskih područja u zemlji pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a. Ostala dokumentirana kršenja ljudskih prava od milicije u Iraku uključuju kidnapovanja i mučenja.
IDIŠ možda jeste izbačen iz većinskog sunnitskog Mosula, ali stanovništvo se i danas suočava sa ozbiljnom prijetnjom uslijed prisustva šiitske milicije.

IslamBosna.ba