Argentina je u UN-u službeno podnijela tužbu zbog britanske “militarizacije” u južnom Atlantiku, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje strane da “spriječe” eskalaciju spora oko Falklandskog otočja.

“Imamo informacije da su Britanci nakon najnovijih događaja poslali u južni Atlantik nuklearnu podmornicu koja može nositi nuklearno oružje”, rekao je novinarima argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman.

Optužio je Veliku Britaniju da je ovime “učetverostručila svoju pomorsku vojnu silu u južnom Atlantiku” i postala “najveća vojna sila” u regiji.

Velika Britanija je odluke o razmještaju princa Williama na Falklande na šest tjedana i skoro slanje HMS Dauntlessa, supermodernog razarača koji će zamijeniti jedan patrolni brod, predstavila kao rutinske. Usto bi u područje mogla poslati i nuklearnu podmornicu, piše britanski tisak.

Da bi potkrijepio svoju tezu Timerman je pokazao novinarima i fotografije vojne opreme na Falklandima i u drugim britanskim bazama u tom području te različite oružane sustave. “Južni Atlantik je posljednje uporište carstva što propada”, rekao je.

Argentinski ministar se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom a zatim i s predsjedateljima Vijeća sigurnosti Kodjom Menanom i predsjedavajućim Opće skupštine Abdulazizom al-Naserom.

Ban je nakon tih razgovora zatražio od Argentine i Velike Britanije da “spriječe eskalaciju u tom sporu” i ponudio je “svoje usluge u rješavanju spora ako dvije zemlje to zatraže”.

Odgovarajući na Timermanove optužbe, britanski veleposlanik u UN-u Mark Lyall Grant rekao je da one “nemaju nikakva smisla”. “Ništa se nije promijenilo u britanskom vojnom sustavu koji je isključivo obrambeni”, istaknuo je.

Falklandsko otočje (Malvini na španjolskom), na krajnjem jugu Argentine, pod kontrolom je Velike Britanije od 1833., kada je britanska topovnjača s njih otjerala argentinske vlasti.

Oko otočja se vodi verbalni rat dok se približava 30. obljetnica britansko-argentinskog rata zbog suvereniteta nad otočjem (2. travnja – 14. lipnja 1982.).

(nacionalhr)

Leave a Reply

*

captcha *