“Jedan od razloga zašto sam podnio ostavku jeste što sam u jednom trenutku morao da odlučim, a ovu odluku je donijela Vlada KS, da li moj potpis na bilo kakvu preinaku  znači da ja smatram prihvatljivim da meni neko dira u najsvetije što imam, a meni je najsvetije dirnuto u Blagaju”, rekao je ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Emir Suljagić u ponedeljak uveče u emisiji “60 minuta” na Federalnoj televiziji BiH.

Bilo je to prvo javno obraćanje ministra od kad je u petak podnio ostavku na to mjesto. Pojasnio je da je stavio mandat na raspolaganje jer jedini uslov na koji je htio pristati je bio da nema diskriminacije. “Nakon što je vlada na vanrednoj sjednici u petak usvojila dopunjenu instrukciju, ona riješava isti problem na drugi način. Moj uslov jedini je bio ne diskriminaciji sad i odmah, nemamo vremena da trpimo nepravdu koja je trajala osam godina. To je jednoglasna odluka Vlade, za nju su glasali i ministri iz SDA i SDP. Ja sam tražio nekoliko riješenja, pokušavao sam da nađem i novac za uvođenje alternativnog predmeta. To naprosto nije bilo moguće, jer novca nema. KS ima ove godine najmanji budžet. Izabrao sam kraći i jeftiniji put a to je bilo uklanjanje vjeronauke iz prosjeka ocjena, dakle vjeronauk je ostao kao predmet, nastava se izvodila, predmet se ocjenjivao, samo nije ulazio u prosjek jer je to bio instrument diskriminacije djece koja nisu pohađala vjeronauk. Ja sam, kao ministar obrazovanja dobio mandat da provodim zakone ove zemlje, a jedan od zakona, tačnije svi zakoni kažu, nema diskriminacije.”, istakao je Suljagić i dodao da je i ova dopunjena instrukcija njegova, odnosno, instrukcija MONKS.

“Protiv ovoga su oni koji misle da tamo gdje su većina trebaju imati veća prava pred zakonom samo zato što su većina”, podsjetio je ministar obrazovanja i dodao da je problem diskriminacije star već osam godina i da ni jedna kantonalna vlada, sa većim budžetima nijedala ni marku da taj problem riješava.

“Ja ne mogu sebi da objasnim kako smo došli do tačke da se prijeti nasiljem, da se priziva građanski rat. Ono što znam sigurno je da od sledeće školske godine diskriminacije nema, a da je trajala punih osam godina”, ponovio je.

Suljagić je istakao da se ne slaže sa izjavom Emira Imamovića da Islamska zajednica ima novo političko krilo u SDP idodao da je zgrožen nastupom reisa Cerića.

“Ja ne mogu da vjerujem da se u ime vjere može izgovoriti ovolika mržnja”, kazao je Suljagić.

Podsjetimo, hajka koja je počela na Emira Suljagića nakon što je donio odluku da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek učenika, kulminirala je prijetnjama reisa Mustafe Cerića u govoru u Blagaju, a svoju završnicu dobila u četvrtak prošle nedelje, kada je najavljena ostavka ministra. Prethodno je u srijedu održan sastanak na kojem je odlučeno da se instrukcija promijeni, što je potvrdio izjavi Nezavisnim novinama i glasnogovornik MONKS Stefan Pejović, međutim, za samo nekoliko sati situacija se promijenila i umjesto promjene instrukcije stigla je ostavka. No, od same najave ostavke pa do njene realizacije vidjelo se da je prostor za političke kalkulacije otvoren i da, iako se u petak činilo da ne postoji, mjesta za kakav takav kompromis ipak ima.

Emir Suljagić je u petak podnio ostavku na mjesto ministra obrazovanja u Kantonu Sarajevo, taj dan je Vlada Kantona izmjenila Suljagićevu instrukciju, vratila ocjene iz vjeronauke u prosjek učenika za tekuću školsku godinu, ali i naložila da se do početka sledeće uvede alternativni predmet, što OSCE traži već punih sedam godina.

Na ovaj nalog se već javilo Udruženje vjeroučitelja koje ga je zdušno podržalo i istaklo da nema ništa protiv uvođenja Kulture religije u osnovne i srednje škole, te da su i oni sami to predlagali. Međutim, i dalje su protiv odluke da ocjene iz ta dva predmeta budu opisne.

Podsjetimo, ministar Suljagić je u petak zvanično podnio ostavku, u subotu ju je SDP nezvanično odbio, da bi u nedelju na sastanku, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija, Suljagiću vratili mandat i dali “punu podršku reformskim procesima u KS”.

SDP je, inače, javno dao podršku ministru tek nakon najave ostavke, iako je tome prethodilo tronedeljno divljanje kako čelnika vjerskih zajednica tako i raznoraznih radikalnih privezaka koji se u svojim govorima nisu libili ni da pozivaju na fetvu.

Leave a Reply

*

captcha *