…  redovnu sjednicu koja se uobičajeno i po Poslovniku CIK-a održava četvrtkom, a zbog hitnosti rješavanja pitanja izbora u Srebrenici zahtjevao sam i pismeno uputio zahtjev predsjedniku i generalnom tajniku CIK-a za sazivanje hitne sjednice CIK-a BiH sutra tokom dana kako bi se postupilo po rješenju Suda BiH i odlučilo u vezi sa žalbama Koalicije za RS i političke stranke SNSD po zahtjevu za poništenje izbora u Srebrenici, kazao je Arnautović Feni danas poslijepodne.

On napominje da postoji više razloga da se hitno to riješi.

Po njegovm riječima, prvi je razlog što je kompletan predmet izbora u Srebrenici već nekoliko puta istražen, elaboriran i ne postoje nove činjenice koje bi se trebale nekim posebnim postupcima utvrđivati.

– S druge strane, sljedećih dana Centralna izborna komisija bi mogla da zapadne u problem kvoruma, s obzirom na to da neki članovi idu na službeni put van BiH čak i van Evrope, a neki se, da li zbog prehlade, bolesti ili nekih drugih razloga ne pojavljuju u CIK-u. Tako da postoji potreba da se hitno održi sjednica Centralne izborne komisije, kazao je Arnautović.

On navodi da prema članu 15. stav 3 Poslovnika Centralne izborne komisije, ova je norma imperativne prirode tako da predsjednik CIK-a mora zakazati sjednicu po zahtjevu člana Centralne izborne komisije.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *