IslamBosna.ba– Sirijski predsjednik Bešar el-Assad nazvao je turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana ‘fašisom’ i ‘krvnikom’ obraćajući se novom parlamentu u utorak tokom kojeg je Assad također obećao da će preuzeti ‘svaki pedalj Sirije’ od opozicije.
“Haleb će biti mezar u kojem će se pokopati svi snovi i nade tog krvnika (Erdoana)”, kazao je Assad u svom govoru opisujući Erdoana kao glavnog sponzora opozicije koja se bori da ga sruši. Državna sirijska agencija SANA opisala je Erdoana kao ‘projekat Muslimanske braće’.

Assad je ranije optužio Erdoana da želi oživjeti osmanske ambicije u regiji.
U govoru, kojeg je emitovala državna televizija, Assad je također čestitao parlamentarcima na navodnom rekordnom odazivu tokom aprilskih općih izbora koji su održani na područjima pod vladinom kontrolom.
Otkako je počeo sirijski sukob 2011. godine, na milioni Sirijaca su interno raseljeni, a milioni su pobjegli u susjedne zemlje kao izbjeglice.
Od tada zemlja je podijeljena između područja koje kontroliše vlada i opozicionih snaga.

Kao i u većini svojih govora, Assad je posvetio mnogo vremena veličajući žrtve onih koji su umrli boreći se u režimskim snagama, kao i njihove porodice i druge koji su izgubili svoje voljene tokom posljednjih pet godina. Nakon što je odao počast mrtvima i ranjenima Sirije, Assad je također izrazio zahvalnost zemljama koje podržavaju njegov režim, naročito Iranu, Rusiji i Kini.
Tokom govora Assad je također kazao da će ojačati svoju poziciju tokom mirovnih pregovora pod okriljem UN-a, rekavši da će Sirijom vladati ‘jedinstvena vlada’ a ne ‘prelazno upravljačko tijelo’ bez Assada kao predsjednika, što je glavni zahtjev opozicije.

“Nećemo pristati na bilo koju temu izvan izvješća o načelima koje smo predstavili UN-u. Mi jednostavno to nećemo prihvatiti”, kazao je Assad.
On je također kazao da nije dobio odgovor od UN-a u vezi dokumenta te da to po vladi znači da ‘pregovori zapravo nisu ni počeli”.
On se obratio parlamentarcima po prvi put od općih izbora koji su međunarodno odbačeni kao varka.
“Sirijski narod je još jednom iznenadio svijet odazivom bez presedana birača a i neviđenim brojem kandidata”, kazao je Assad.
U februaru, Sjedinjene Američke Države i vladin saveznik Rusija su posredovali primirju između Assadovih snaga i većine nemilitantne opozicije nastojeći da se ubrzaju mirovni pregovori.
Primirje je omogućilo sirijskim oružanim snagama da se fokusiraju na ključna područja, kazao je Assad, uključujući historijski grad Palmira, gdje su vladine snage uz pomoć Rusije u martu porazile tzv. Islamsku državu.

“Kao što smo osobodili Palmiru, tako ćemo osloboditi svaki pedalj Sirije, mi nemamo drugog izbora osim pobjede”, kazao je Assad dobivši aplauz od parlamentaraca.
Assad se posljednji put obratio parlamentu u junu 2012. godine neposredno nakon općih zbora u maju te godine.

IslamBosna.ba