Prema pisanju Yediota Ahronotha sve vođe Hamasa napustile su Siriju osim Mashaala, njegov zamjenik Moussa Ebu Marzouk je navodno napustio Damask i nalazi se u Ammanu, te dalje navode kako je Jordan pristao da ga prihvati pod uslovom da izbjegava učestvovanje u bilo kakvim političkim aktivnostima na području Jordana. Ranije su izraelski mediji objavili da će se rukovodstvo Hamasa preseliti u Egipat.

Prema pisanju lista, Mashaal još nije službeno napustio Siriju, ali navode kako Katar iza kulisa vodi razgovore  s nekoliko zemalja, na čelu s Jordanom, kako bi ga primili ukoliko ispuni date uslove u ograničavanju njegovih aktivnosti.

Izraelski izvodi dalje navode kako je napetost između Damaska i Hamasa počela znatno prije nemira u Siriji. Na početku ‘Arapskog proljeća’ Mashaal je predložio Assadu da sprovede reforme kako bi spriječio da nemri zahvate i njegovu zemlju. Nakon što su počeli neredi u Daraa, Mashaal se sastao s visokim političkim i vojnim dužnosnicima u Siriji te tom prilikom naglasio potrebu za rješavanjem postojećih probema, a da se kazne odgovorni za ubistva. Oni su predložili da se izravno sastane s Assadom.

Vođa Hamasa je pokušao dogovoriti sastanak s sirijskim predsjednikom ali nije dobio odgovor.

Dalje izraelski izvori navode kako je Mashaal otputovao u Lebanon na tajni sastanak s Hassanom Nasrallahom, tokom kojeg je apelovao na vođu Hezbollaha da interveniše i savjetuje Assada da automatski odgovori zahtjevima demonstranata.

Mashaal je istaknuo kako Hamas ne može podržavati sirijsko vođstvo jer se u zemlji dešava krvoproliće. Nasrallah je, kako navode dalje izvori, rekao Mashaalu da će zahtjevati zajednički sastanak sve tri strane s Assadom, koji je zauzvrat odlučio da se sastane samo s vođom Hezbollaha.

Nasrallah je obećao Mashaalu da će ga izvijestiti o razgovoru s Assadom ali je napustio Damas bez sastajanja s vođom Hamasa. Kasnije  je poslao delegaciju koja je obavijestila Mashaala kako su prenijeli njegovu poruku Assadu.

Izvor dalje navodi da je Iran intervenirao kako bi izvršio pritisak na Hamas, pa čak i da je suspendovao mjesečna izdvajanja za pokret, te time doveo do ekonomske krize u Pojasu Gaze.

Prema izvoru, jedna od zemalja Zaljeva (čije ime nije spomenuto) sada finansira Hamas umjesto Irana.

Dalje izraelska štampa navodi kako je Hezbollah također namjeravao da se distancira od sirijskog režima zbog nasilja nad demonstrantima, ali je odlučio da podrži Assada nakon velikih pritisaka Irana.

Na Hamasovoj zvaničnoj internet stranici stoji obavijest u kojem negiraju pisanja izraelske štampe. Moussa Ebu Marzouk, zamjenik Mashaala, izjavio je kako su pisanja sasvim u suprotnosti s stvarnim dešavanjima.

Ebu Marzouk dalje kaže:”Ova neutemeljena izvješća navode jednom kako se selimo u Egipat, pa drugi put da se selimo u Katar, pa sada Jordan. Vođstvo Hamasa je još uvijek u Siriji i djeluje u sjedištu pokreta u Damasku, kao i obično,i to bez bilo kakvih promjena”.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *