IslamBosna.ba– Napadač Kameruna, Benoit Assou-Ekotto, kaže da je odlučio da ne igra za Francusku jer ona krivi ‘crne igrače i muslimane’ zbog neuspjeha tima.

Ovaj tridesetogodišnjak trenutno igra za engleski nogometni klub Tottenham Hotspur i kamerunsku nogometnu reprezentaciju iako je rođen u Francuskoj.

On kaže: „Kada reprezentacija ostvari loš rezultat, onda počinju govoriti da ima malo previše crnaca muslimana i slične stvari. Ne sviđa mi se to. Nema svrhe da igram za takvu vrstu zemlje“.

Nakon što je karijeru počeo u Lensu, Assou-Ekotto pridružio se 2006. Tottenhamu a tri godine kasnije debitovao je za kemerunsku reprezentaciju.

Protivnici u A grupi su im Hrvatska, domaćin Brazil i Meksiko, ’Lavovi’ se nadaju senzaciji, ali u najmanju ruku žele da izbjegnu bruku iz Južne Afrike kada nisu osvojili ni bod

U francuskoj nogometnoj reprezentaciji igra veliki broj muslimana, uključujući  Moussa Sissoko (Newcastle), Mamadou Sakho (Liverpool) i Karim Benzema (Real Madrid).

 U Francuskoj živi najviše muslimana u Evropi koje broji između 4,5 i 5 miliona što je oko 3 posto od ukupnog broja stanovnika.

IslamBosna.ba