Prema grčkim medijima, peticiju Državnom vijeću u decembru je potisao mitropolit pirejski Serafim koji je u januaru prošle godine vrijeđao islam i muslimane pozivajući grčku vladu da izvrši protjerivanje muslimana iz Grčke, te je na pogrdan način govorio o islamu i posljednjem Allahovom Poslaniku, s.a.v.s.

Mitropolit Serafim nazvao je Poslanika, s.a.v.s., „uobraženom” osobom, te rekao da islamsko učenje u svakom društvu širi samo nasilje, teror, ubijanje i zastrašivanje, te je također tražio ukidanje člana 13. grčkog Ustava koji garantuje punu vjersku slobodu muslimanima.

Osim ovog osvjedočenog islamofoba peticiju su potpisali univerzitetski profesor, pomorski oficiri kao i pet stanovnika područja u kojem je planirana izgradnja džamije.

U žalbi oni tvrde da će izradnja džamije povrijediti Ustav i biti štetna za nacionalno jedistvo. Također navode visoku cijenu izgradnje u sred grčke financijske krize.

Poznat po svojim krajnje desničarskim pogledima, Serafim je rekao zakon predstavlja anti-kršćansku aktivnost i opisao ga kao nepoštovanje prema krščanskim mučenicima. On je osudio grčki parlament za odobravanje takvog zakona.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *