IslamBosna.ba – Muftija Australije dr. Ibrahim Ebu Muhammed, kritikovao je glasanje Australije u Savjetu sigurnosti UN-a koja je glasala protiv rezolucije o uspostavi palestinske države na teritoriju koju je Izrael okupirao 1967. i kojom se traži da se Izrael sa tih teritorija povuče do kraja 2017. godine.

On je u saopćenju koje je izdao kazao: “Nas i sve slobodne ljude je iznenadila odluka Ministarstva vanjskih poslova koje je iskazalo podršku okupatoru protiv palestinskog naroda, koji je legitimni vlasnik okupirane zemlje i odbacilo njihovu želju za slobodom i nezavisnošću.”

“Jedan od najvećih uzroka rađanja ekstremizma u svijetu danas jeste zanemarivanje želje i prava okupiranih naroda na slobodu i nezavisnost i podrška okupatorima i tiranima”, istakao je australijski muftija.

Muftija je također istakao da “naša velika domovina Australija, itekako vodi računa o pravima čak i životinja, i došlo je vrijeme da preuzme odgovornost za sudbinu jednog dijela planete. Kako ćemo uspostaviti vezu između naše tvrdnje da aktivno želimo uzeti učešće u borbi protiv terorizma a s druge strane i zvanično podržavamo kolonizatora koji ubija ljude, raseljava porodice sa njihove zemlje, ruši njihove kuće, uzurpira njihove obradive površine, a hiljade njih, među kojima su djeca i žene, hapsi i zatvara.”

Ovakva odluka, ocjenjuje muftija, raspiruje ratove koji odnose brojne živote, a također je u suprotnosti sa principima slobode i demokratije na kojima je utemeljena australijska država. Ovaj stav u suprotnosti je sa ljudskim slobodama i predstavlja odstupanje od politike borbe za ljudska prava, rušeći tako principe pravednosti i demokratije.

Na kraju svog saopćenja, muftija je pozvao australijske vlasti da svojim stavovima budu podrška potlačenim narodima, da budu podrška narodima koji traže slobodu i žele se osloboditi jarma kolonijalizacije i okupacije kako bi u svijetu zavladao mir.

IslamBosna.ba