IslamBosna.ba– Palestinski tinejdžer Muhammed ebu Hudajr koji je otet i ubijen u Jerusalimu u srijedu ujutro je živ spaljen.

Vijest o užasavajućem načinu na koji je ubijen Muhammed objavljena je na dan kada se na hiljade osoba okupilo na njegovoj dženazi u Šu’fat naselju istočnog okupiranog Jerusalima gdje je živio.

General Abdul Gani el-Uvejvi kazao je za službenu palestinsku novinsku agenciju Vafa da je preliminarni izvještaj obdukcije pokazao da su u disajnim putevima i plućima pronađeni ostaci čađi što ukazuje da je Muhammed udahnuo supstancu dok je još bio živ.

Paljenje i komplikacije koje su iz njega proizišle predstavljaju direktan uzrok smrti, prema izvještaju autopsije. Autopsiju je sproveo izraelski Funeral of Palestinian teenInstitut za sudsku medicinu Ebu Kabir u prisustvu službenog palestinskog patologa, dr. Sabir el-Alul.

Muhammedovo tijelo je devedeset posto prekriveno opekotinama koje variraju od prvog do četvrtog stepena ozbiljnosti i pronađena je povreda glave, navodi el-Uvejvi.

On navodi da će uzorci uzeti iz tijela tinejdžera  omogućiti dublju analizu okolnosti njegove smrti.

Izraelske vlasti su nametnule strogu sudsku zabranu objavljivanja pojedinosti o istrazi Muhammedovog ubistva, koje predstavlja očiglednu odmazdu za ubistvo trojice izraelskih doseljenika, koji su navodno oteti u okupiranoj Zapadnoj obali 12. juna i čija tijela su pronađena prošlog ponedjeljka.

U međuvremenu, Human Rights Watch je optužio Izrael za ‘teške povrede’ uslijed opsežnog napada na Palestince od kad su navodno oteti izraelski doseljenici za šta grupa navodi da predstavlja ‘kolektivno kažnjavanje’.

Dženaza

Korisnik Instagrama Zalameh postavio je kratki video snimak trenutka kada Muhammedovo tijelo iznose iz džamije:

http://scontent-b.cdninstagram.com/hphotos-xfa1/t50.2886-16/10526518_733581676683500_230323533_n.mp4

Naredni video snimak, iako lošeg kvaliteta, prikazuje veliki broj osoba koje su prisustvovale dženazi:

IslamBosna.ba