Dani

Ministar sigurnosti BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA, Sadik Ahmetović za Dane govori o najavljenim izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima koje su po njemu vraćanje deset godina unazad te objašnjava kako je Dnevni avaz postao “elementarna nepogoda u medijskom prostoru BiH” koji svojim izvještavanjem predstavlja opasnost za mentalno zdravlje Bošnjaka

Gospodine Ahmetoviću, kako komentirate najavljeni nastavak reforme policije i izmjene zakona o unutrašnjim poslovima u kantonima, ali i u Federaciji BiH?

Reforma policije nije dovršen proces u Bosni i Hercegovini. Sadašnja državna struktura policije rezultat je sporazuma između Milorada Dodika i Harisa Silajdžića koji su potpisali 2007. godine u Radon plazi. Rezultat tog sporazuma je ostanak svih kantonalnih i entitetskih MUP-ova dok su na državnoj razini formirane četiri nove agencije. Promjene koje sada najavljuju kantonalni ministri policije, ali i federalni, tiču se zakona o unutrašnjim poslovima i nažalost, odnose se samo na prostor Federacije BiH. To je prvi nedostatak predloženih promjena. Drugi nedostatak u predloženim rješenjima je zadiranje u nezavisnost policije i vraćanje stanja kakvo smo imali prije deset godina što apsolutno ne mogu podržati. Spreman sam razgovarati o rješenjima koja će na bolji način urediti odnose između ministara i komesara policije jer smatram da ima prostora da se zakonski to rješi na bolji način.

Treba li, kako se predviđa novim zakonima, smanjiti ovlasti komesara, direktora Federalne uprave policije i nezavisnih odbora i time praktično vratiti  stara zakonska rješenja prema kojima komesare I DIREKTORA bira zakonodavna vlast?

Svakako treba podvući da bilo kojim zakonskim rješenjem ne smijemo dovesti u pitanje nezavisnost policije u vršenju operativnih poslova. O radu nezavisnih odbora se može diskutovati. Naša iskustva pokazuju da nezavisni odbori nemaju svoju samostalnost i nezavisnost i da u najvećem broju slučajeva, kada su u pitanju kadrovska rješenja, provode kadrovsku politiku pojedinih stranaka. U nekim situacijama nezavisni odbori su više bili mjesta gdje će se eliminisati konkurencija nego li gdje će se poštovati principi struke i profesije. Nezavisni odbori svakako imaju svoje mjesto, ali pravila po kojima rade i biraju policijske direktore i komesare moraju biti bolje precizirana, urađena na način da sposobnost, stručnost i profesionalnosti imaju prednost pri odlučivanju.

Ko u policiji treba kontrolirati finansije, odnosno da li policija bez finansija može biti nezavisna i samostalna?

Direktori policijskih agencija na nivou BiH imaju potpunu operativnu, finansijsku i kadrovsku nezavisnost. Budžet koji omogućava operativnu samostalnost treba ostati i dalje u nadležnosti direktora, odnosno komesara. Ali isto tako zbog loših rješenja u nekim od policijskih agencija u BiH, gdje nisu jasno razgraničene potrebe za samostalnost, treba ih jasnije definisati. U postojećim zakonskim rješenjima imamo i apsurdnih situacija gdje je u nekim institucijama pola osoblja za održavanje higijene plaćeno od strane ministarstva dok drugu polovinu plaća komesar ili direktor policije, i da ne nabrajam druge nelogičnosti.

Najavljeno je i da će SDA zvanično o tome zauzeti stav i to nakon što je rečeno da zakon o unutrašnjim poslovima po skraćenoj proceduri ide na Vladu Kantona Sarajevo. Kakav je stav Vaše Stranke o tome?

SDA stoji na stanovištu da nezavisna operativnost policije, na bilo kom nivou u BiH, ne smije doći u pitanje. Otvoreni smo za razgovore da se zakonom preciziraju odnosi između ministara i komesara, odnosno direktora i da se zakonom definiše zašto je direktor, odnosno komesar odgovoran ministru, a zašto vladama različitih nivioa. Bilo koja promjena zakona mora uključivati stavove i predstavnika policijskih struktura.

S obzirom da kao ministar sigurnosti BiH često komunicirate s predstavnicima OHR-a, EUPM-a i Američke ambasade je li Vam poznato kakvi su njihovi stavovi o najavljenoj reformi i zakonima?

Ovo što je danas predloženo u Kantonu Sarajevo, da se taj zakon usvoji po hitnoj proceduri, i što je najavljeno u obliku prijedloga u drugim kantonima, ali i na nivo Federacije, nije ništa drugo već vraćanje BiH unatrag. Navešću primjer Republike Hrvatske koja je u pristupanju Evropskoj uniji  posljednje zatvorila poglavlje pravda i unutrašji poslovi. BiH je napravila veliki napredak u operativnoj smaostalnosti policije i sigurno smo u ovom trenutku bliže evropskim standardima nego što je Hrvatska bila prije godinu dana. Hrvatska je u pregovorima usvojila zakonska rješenja koja su slična ili ista zakonskim rješenjima koje mi imamo sada. Međunarodna zajednica ima svoje jasno definirane standarde kad je u pitanju nezavisnost policije i neće odstupiti od njih.

U toku je procedura izbora direktora SIPA-e. Nezavisni odbor vodi proceduru i nakon okončane proceduru će Vama predložiti tu listu. Znate li ko su kandidati?

Ne znam, ali kao ministar sigurnosti predložit ću najboljeg kandidata Vijeću ministara koje donosi konačnu odluku.

U posljednje vrijeme je bilo puno govora oko viza. Kako je uopće došlo do toga da se o BiH počne govoriti kao o državi kojoj Evropska unija treba ponovo uvesti vize?

BiH je prije nepunu godinu dana, odlukom Vijeća ministara EU, prebačena na takozvanu bijelu listu čime su građani BiH dobili osnovno ljudsko pravo, slobudu kretanja po zemljama EU. Ispunjenost obaveza iz Mape puta za bezvizni režim u vrijeme kada sam došao na mjesto ministra sigurnosti iznosilo je 16 odsto. Veliki posao je urađen od strane različitih institucija BiH kako bi se u potupnosti ispunile obaveze iz Mape puta. Do augusta mjeseca BiH je bila najbolje rangirana zemlja kada je riječ o poštivanju pravila putovanja u zemlje EU. Broj zahtjeva za azil od strane građana BiH u 2011. godini manji je u odnosu na 2010. kada je za građane BiH bio na snazi vizni režim. Broj zahtjeva za azil u 2011. godini kretao se u rasponu od 400 do 450. Usporedbe radi, broj zahtjeva iz Srbije već je dostigao cifru od 28.000, Makedonije 10.000, itd. Blago povećanje i porast broja zahtjeva za azil se javilo u augustu i septembru mjesecu u Belgiji o čemu su nas obavjestile belgijske vlasti. Kako bi predupredili ovu pojavu te sačuvali ugled koju BiH uživa u zemljama EU, odmah smo poduzeli niz mjera i aktivnosti kako unutar BiH tako i na nivou dva ministarstva, Belgije i BiH. Vjerujem da će ovaj problem koji se javio u Belgiji u narednim sedmicama biti riješen. Rezultat tog rješenja će biti povratak tražioca azila u BiH. U korespodenciji, kako sa Vladom Belgije tako i sa evropsim komesarom za unutrasnje poslove, gospođom Ceciliom Malmstrom, nije ni u jednoj rečenici spomenuta mjera ponovnog uvođenja viznog režima za građane BiH. Nažalost, u BiH postoje i oni koji pogrešno informišući javnost nanose veliku štetu kako BiH tako i građanima naše zemlje i ponekad imate osjećaj da priželjkuju ponovno uvođenje viznog režima. Među njima je u posljednjim danima prednjačio Dnevni Avaz. Na svu sreću ima i onih koji na objektivan i profesionalan način informišu građane BiH i ja koristim ovu priliku da im se zahvalim.

Upravo u Dnevnom avazu su iznesene i informacije prema kojima su ti nesretni azilanti uglavnom Podrinjci koji su prognani u ratu i sad se nemaju gdje vratiti. Je li to tačno?

Prestao sam čitati Dnevni Avaz. Jedan od razloga je i njihovo stavljanje na stranu Glasa Srpske i drugih medija iz Republike Srpske u vrijeme kada se protiv mene vodila medijska haranga u montiranom procesu orkestriranom od strane MUP-a Republike Srpske. Čujem da su ti napadi nastavljeni i dalje i da me okrivljuju za sve i svašta, ali niti se se zbog  uznemiravam niti me to čudi. I sve dok budem više radio na uvođenju reda u oblasti sigurnosti, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije i na suzbijanju drugih sigurnosnih izazova kojih BiH nije posteđena očekujem češće i veće napade. No, ti napadi me sigurno neće zaustaviti niti uplašiti. Što se tiče ponovnog stavljanja naroda Podrinja u dnevnu politiku i dovođenje u vezu sa azilantima u Belgiji to je potpuna neistina i laž. Ministarstvo sigurnosti BiH je u posjedu liste imena i prezimena ljudi koji su zatražili azil u Belgiji i nijedan od tražilaca azila ne vodi porijeklo iz Podrinja. Vjerovatno je razlog spominjanja Podrinja i moje porijeklo i želja da se lično diskreditujem. Ali, hvala Bogu, Podrinjci su pametan i vrijedan narod koji znaju prepoznati i razlikovati istinu od laži. Najbolji način da ti dušebriznici pomognu Podrinjcima je da ih ostave na miru jer puno toga su već preživjeli, od progona do genocida, i najmanje što očekuju jeste da ne budu predmet dnevnopolitičkih obračuna i briga od strane onih koji se u zadnjih 15 godina predstavljaju kao najveći zaštitnici Bošnjaka, a nisu se udostojili ni proučiti fatihu u Memorijalnom centru Potočari.

FTV je prenijela saopćenje SBB-a u kome tvrde da odgovornost za to snose SDA i SDP i da oni daju punu podršku SDP-u , ali da sumnjaju da će SDP uz pomoć SDA to i uspjeti. Je li krivac za stanje u zemlji SDA, ili SDP, ili sam SBB proizvođenjem afera s ciljem da uđu u vlast ali u institucijama koje imaju moć i novac?

Koalicija SDA-SDP, koja je formirana na federalnom nivou, a nadam se vrlo brzo i na državnom nivou, najozbiljnija je politička opcija i u ovom trenutku najpotrebnija za očuvanje i integraciju BiH u EU i NATO savez. Radi se o dvije probosanske stranke sa državotvornom politikom koje mogu svojom političkom filozofijom i programam iznijeti i dovesti ovaj proces do kraja. Dok za druge stranke ne bih mogao to garantovati. Rušenje ove koalicije od strane nekih stranaka može samo doprinjeti destabilizaciji BiH i urušavanju njenih institucija što bi oslabilo i socijalnu i ekonomsku i drugu odgovornost prema građanima BiH. Nadam se da građani BiH prepoznaju one koji žele samo vlast radi ostvarenja ličnih interesa od onih kojima je BiH u prvom planu. Uvjeren sam da koalicija SDP-SDA neće doći u pitanje i da obje stranke imaju dovoljno snage da se odupru nasrtajima i podgrijavanjima atmosfere s ciljem dovođenja u pitanje ove koalicije jer se radi o veoma osjetljivom i teškom vremenu u kojem se nalazi BiH.

Prema pisanju vaših političkih protivnika SDA se raspada, lobiji i pojedinci se vec otimaju za mjesto predsjednika? Šta se dešava u SDA?

Pisanje Dnevnog Avaza, koji je najobičnije glasilo jedne političke partije samo je plod želja onih kojima je SDA prepreka na putu postizanja ličnih koristi i onih koji imaju nezajažljivu želju za vlašću. Na žalost onih koji to priželjkuju SDA je stabilna i jedinstvena, a rukovodstvo SDA je svjesno svoje odgovornosti kao i teškog vremena u kom se nalazi država BiH. Na tim principima se zasnivala politika njenog osnivača rahmetli Alije Izetbegovića, nastavljena politikom poslijeratnih članova Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. Kao potpredsjednik najveće bošnjačke stranke u potpunosti sam informisan o stanju u stranci, a nedavni vanredni izbori za načelnike općina u kojima je SDA postigla najbolje rezultate jasan su pokazatelj snage i povjerenja koje stranka uziva. Samo oni koji ne žele dobro BiH mogu priželjkivati raspad SDA, stranke koja je kroz afirmaciju bošnjačkog političkog tijela doprinijela samostalnosti Bosne i Hercegovine, kao i u najvećoj mjeri očuvanju njenog suvereniteta i državnosti na cjelokupnom teritoriju. Očito da postoji ogromna razlika između programa državotvornih i privatnih stranaka.

Vi lično ste često na meti novinara. Zašto?

Logično je da ministar sigurnosti ima na raspolaganju informacije koje se ponekad nekome ne sviđaju, kao što su informacije iz INTERPOL-a, policijskih agencija u BiH, ili način na koji je određena visina nadoknada za porodice poginulih Bošnjaka koji su se na početku ratnih dešavanja zatekli na teritoriji Crne Gore, i druge informacije. Apsolutno ne mislim da sam na meti bilo kojeg neovisnog i profesionalnog medijskog izvještača. Kao javna ličnost čije je zaduženje da vodi jedno od najzahtjevnih ministarstava na državnom nivou očekujem i prihvatam sve pozitivne kritike. Međutim, smatram da je Dnevni Avaz, od trenutka kada je prestao postojati kao dnevni list i prerastao u stranačko glasilo jedne političke stranke postao elementarna nepogoda u medijskom prostoru BiH te svojim izvještavanjem stvara smutnju i razdire bošnjačko političko tkivo i opasnost je za mentalno zdravlje Bošnjaka. Čujem da svakodnevno pišu izmišljotine i generiraju nepostojeće afere čija su tema uglavnom ugledni Bošnjaci, a u posljednje vrijeme u ovaj kontekst je dovedeno i ime rahmetli Alije Izetbegovića što je neoprostivo.

S obzirom na dimenzije koje poprima slučaj Turković kako biste prokomentirali sve što se dešava oko ovog suđjenja i nastupe pojedinih medija koji pokušavaju u sve uvući i Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Ne želim se mješati u aktivni predmet koji se nalazi na Sudu BiH, ali kao ministar sigurnosti imam dovoljno informacija dobijenih u procesu istrage. Radi se o dosada najvećoj zločinačkoj organizaciji koja je optužena za najteže oblike organizovanog kriminala kao i za izvršenja najmonstruoznijih ubistava. Ono što kao ministar mogu kazati je da će policijske agencije biti do kraja profesionalne i na usluzi Sudu i Tužilaštvu BiH u skladu sa zakonskim ovlaštenjima. Ne vidim niti jednog razloga da se član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dovodi u bilo kakvu vezu s ovim slučajem. Što se tiče uticaja na suđenje, treba sačekati završetak sudskog postupka i eventualno nove informacije koje su se već pojavile u javnosti i koje će se pojaviti u nastavku suđenja, a tiču se eventualno novih krivičnih dijela za koje do sada nisu izneseni dokazi. Uvjeren sam da ce Sud i Tužilaštvo BiH u potpunosti profesionalno dovesti ovaj slučaj do kraja i da zbog pisanja bilo čijeg medija niko ne može izbjeći eventualnu odgovornost.

 

(SAN)

Leave a Reply

*

captcha *