Ured za civilnu avijaciju Turske objavilo je da prema trenutnim izvještajima nije bilo nepovoljnih metereoloških prilika, tehničkih problema s avionom niti bilo kakvih problema u vezi sa slijetanjem na aerodrom. Uzrok nesreće utvrdit će se tek nakon provedene istrage.  

Turski avion koji je prevozio 135 putnika, srušio se danas prilikom slijetanja na međunarodni aerodrom Schiphol u Amsterdamu, javljaju mediji.

Avion je pao na livadu. Za 6 sekundi je pao. Bili smo na visini od oko 200-250 metara. Nije bilo nikakve eksplozije. Pali smo na livadu i pri padu se avion podijelio na tri dijela. 10-15 minuta nakon pada su stigli hitna pomoć i vatrogasci, rekao je jedan od putnika.

pad aviona

U avionu je bilo 135 putnika i osam članova posade. Avion je poletio u 08.22 sata iz Istanbula za Amsterdam.

Avion državne kompanije Turkish Airlines srušio se dok se približavao sletnoj pisti, izjavila je agenciji AFP zaposlenica u aerodromskoj pres-službi Melanie Smieder.

Turska aviokompanija Turkish Airlines ima još 52 aviona tipa Boeing 737-800.

Još uvijek se ne zna razlog pada aviona. Prema informacijama Ministarstva transporta Turske, tehnički pregled je obavljen 22.12.2008. godine, kada je ustanovljeno da je avion tehnički ispravan.

Putnik iz aviona, Husein Sumer, opisao je događaj riječima: Let je bio uredan. Počeli smo se spuštati. Odjednom se avion počeo tresti. Mi smo mislili da je u pitanju turbulencija. Ubrzo smo shvatili da je avion pao. Kad je pao, prepolovio se. Izašli smo iz aviona. Ima mnogo povrijeđenih u avionu. Mislim da ima oko 15-20 ranjenih. Jedna od stjuardesa bila je teško ranjena. Kada smo izašli iz aviona, rekli su nam da se udaljimo od aviona. U šoku smo. Nisam vidio da je iko poginuo.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *