Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva sarajevskog održana je jučer u Skenderiji, u velikoj dvorani “Mirza Delibašić”. Više od 5.000 Sarajlija tradicionalno je klanjalo bajram-namaz na mjestu gdje su nekada bile džamija i tekija Skender-bega.

Prigodan bajramski program u izvedbi hora “El-Fatih” počeo je u 6.30 sati, dok je bajram-namaz predvodio i hutbu održao muftija sarajevski Husejin ef. Smajić.

Hadž i tekbir

– Klanjem kurbana izvršavamo sunet našeg praoca Ibrahima, a. s., koji se nesebično žrtvovao i koji je nesebično davao i dijelio. Kurban je simbol poslušnosti, samoprijekora i odricanja onoga što nam je najmilije. Duh kurbana omogućio je opstanak muslimana u BiH i mnogim dijelovima islamskog svijeta. Kurbanska krv čuva našu i krv naše porodice, a Kurban-bajram obilježen je kurbanom, hadžom i tekbirom – kazao je, između ostalog, muftija Smajić.

U svom govoru ef. Smajić potcrtao je da su bosanski muslimani danas jedinstvena zajednica. Oni koji su ih u tome pokušavali onemogućiti, samo su im pomogli, naveo je.

– Svjesni svojih kulturnih prava i moralnih obaveza, bosanski muslimani prihvataju izazove evropskih civilizacijskih vrijednosti, kao što su demokratija i ljudska parava. Na isti način vidimo mogućnost svoje kulturne, nacionalne i ekonomske emancipacije u zajedništvu i ravnopravnosti s različitim narodima u BiH i Evropi – dodao je ef. Smajić.

U krugu porodice

Na bajram-namaz jučer je u Skenderiju došao i Almir Đuderija sa svojim trogodišnjim sinom Elminom i ocem Nedžibom. Elmin je bio i jedan od najmlađih na namazu. 

– Svaki bajram provodimo u krugu porodice i obilazeći rodbinu. Tako će biti i ovog puta iako moramo izdvojiti vrijeme za klanje kurbana i podjelu mesa – kazao nam je Almir.

Izgradnja bh. džamija

– Obnova porušenih bh. džamija i izgradnja novih identifikacija je bošnjaka sa Ibrahimom alejhiselamom i njegovim sinom Ismailom, koji su svojim rukama i sredstvima izgradili Kabu na njihovoj uvakufljenoj zemlji. Izgradnja džamija je, zapravo, i izgradnja naše vjere, ljubavi, odanosti i predanosti Allahu, koji će zauzvrat sačuvati bošnjake i njima njihovu Bosnu – poručio je ef. Smajić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *