Vjera u školskim klupama. Što se mene tiče da, ali sa isključivim poštivanjem drugih na njihova tzv. “alternativna prava”. Ma, ko mene šta pita o tome?!

Sportistima ne mogu prodati govor mržnje

Naravno, niko. Ipak, ostati ravnodušan na govor mržnje moćnika, hodža, popova i njihovih “ćata” nisam mogao.

Oni prijete i damama, dok bi nekoga i fetvom indirektno “isključili” iz vjere. “Ćate” huškaju narod i pišu kako neistomišljenicima ne treba ni dženazu klanjati. Baš pametno i vjerski!

Direktno i indirektno u cijeloj monstruoznoj priči podržavaju ih i popovi. Nema šta, jedinstvena Bosna i Hercegovina!

Eh, evo nas na pravom putu. Vjerujete li u jedinstvenu i normalnu Bosnu i Hercegovinu? Ja više no ikada. Ne zbog interesnog jedinstva hodža i popova, već radi izvanrednih sportista i ljudi ove zemlje.

U našim reprezentacijama odavno vlada duh jedinstva. Sportisti nisu, ne mogu i nikada neće pasti na svakodnevnu šljam retoriku huškača koji na taj način “plivaju” u ovom jadnom društvu, odnosno dobro zarađuju od zanimanja “zavađanje naroda”. Svako ko je jednom došao na stadion i u dvoranu kada igra reprezentacija Bosne i Hercegovine doživio je istinski preporod. Dušu i tijelo ispunio je neprocjenjivim bogatstvom i moći suživota, jedinstva, tolerancije, patriotske niti koja funkcioniše po principu istinske vjere. Voljeti vlastitu vjeru, poštovati tuđu, na terenu i tribinama boriti se jedni za druge, a sve sa jednim ciljem. Ciljem, zajedničke pobjede krvlju natopljene i voljene zemlje.

Vjera u Boga, svoju državu i ljude

A, sada spektakl. Edin Džeko, idol mnogih Bosanaca i Hercegovaca u Engleskoj je nepunih pola godine, a već je uzeo jedan trofej. Postao je pobjednik FA Cupa. Zlobnici će reći nije igrao u finalu. Odgovorit ćemo im, ako su zaboravili, a ko je dao golove koji su u ranijoj fazi takmičenja trasirali put Manchester Cityja ka peharu. I kada su građani podigli pehar cijeli svijet pričao je o Bosni i Hercegovini. Ogrnut zastavom žuto-plave boje sa zvjezdicama Džeko je slavio sa saigračima. Slika je obišla planetu. Sarajlija je britanskim novinarima na našem jeziku govorio: “Mačester je šampion”. Bravo Edine majstore!

Saša Papac, fudbalski genijalac iz Mostara i protekle sezone briljirao je na Ostrvu. Sa Glasgow Rangersom opet je osvojio titulu prvaka Škotske. I on je osvajanje trofeja proslavljao sa zastavom Bosne i Hercegovine u rukama i oko vrata. Bravo Sale majstore!

Da je zastava Bosne i Hercegovine sve više u modi na cijelom teritoriju države, koja polako, možda sporo, ali sigurno postaje pravna i normalna, dokaz je i događaj sa Svjetskog prvenstva u kuglanju. Nemanja Galić, mladi reprezentativac BiH iz Bosanske Gradiške/Gradiške u super jakoj konkurenciji, na opće iznenađenje mnogih u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra”, prigrlio je bronzanu medalju. Na proglašenje pobjednika krenuo je, a kako bi drugo, u zagrljaju svojih prijatelja iz reprezentacije, ali i zagrljen zastavom svoje Bosne i Hercegovine. Bravo Nemanja majstore!

Primjeri Edina, Saše i Nemanje vjera su u Boga, svoju državu, ljude u njoj i naše zajedničko bolje sutra.

To su vjeronauke pod zastavom Bosne i Hercegovine!

Leave a Reply

*

captcha *