Naime, Medžilis Islamske zajednice protestvovao je zbog usvajanja tog plana, jer, kako kažu, njime je predviđena izgradnja medrese na lokaciji koja im ne odgovara.

U pismu Medžlisa gradskim vlastima Banje Luke je istaknuta potreba za izgradnjom te ustanove na drugoj lokaciji – na uglu ulica Kozarske i Cetinjske, gdje već postoje groblje i džamija.

Upozorili su i da su rješenjem, koje je predviđeno Regulacionim planom, Bošnjacima ugrožena elementarna ljudska prava-pravo na obrazovanje i gradnju škola.

Međutim, predsjednik Gradskog parlamenta Slobodan Gavranović, koji je nedavno upoznao odbornike sa sadržajem pisma Medžilisa Islamske zajednice, pozvao se na objašnjenje nadležnih u gradskom Odjeljnju za prostorno uređenje, po kojem je prostor koji se traži za igradnju medrse pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Zbog toga je, tvrdi Gavranović, na toj lokaciji onemogućena izgradnja novih objekata, što je poznato Medžilisu Islamske zajednice Banja Luka.

Na raniji zahtjev Islamske zajednice Banja Luka, upućen Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, predmetna lokacija je stavljena pod najviši stepen zaštite te državne institucije. Danas smo došli do paradoksalne situacije, da se optužuje Grad da ne želi riješiti njihov zahtjev. Imajući u vidu Odluku nadležne Komisije, a i potrebu Islamske zajednice za takvom vrstom objekata, stvorili smo, regulacionim planom ‘Suturlija 2’, koji je opet u blizini zaštićenog prostora, široku mogućnost korišćenja tog prostora, na kojem je, između ostalog, moguće definisati i projekt medrese, tvrdi Gavranović.

Islamskoj zajednici je, navodi dalje, dobro poznato da je prostor na kome insistiraju pod zaštitom i da Grad ne može učiniti ništa dok je ta odluka na snazi.

Ustvrdio je i da, tokom javnog uvida plana „Suturlija 2″, predstavnici Islamske zajednice nisu našli za shodno da učestvuju u njegovoj izradi i zato nema opravdanja za slične istupe i kvalifikacije.

Izvor: Fena

Leave a Reply

*

captcha *