Peranović je žrtvi zadao udarac šipkom u glavu i usmrtio ga na licu mjesta, prenosi Blic.rs.

– Branislav P. je lišen slobode i uviđaj je u toku – izjavio je Tanjugu premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Peranović je javnosti postao poznat prije 2009. godine, kad se pojavio snimak iz rehabilitacionog centra za liječenje narkomana “Crna Rijeka”, gdje je bio upravnik. Na tom snimku jasno se vidi kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Snimak koji se pojavio na internetu napravljen je 16. maja 2007, odnosno prvog dana nakon što se štićenik D. P. vratio u Crnu Rijeku.

– Prije toga je bio snimak prvih deset ašova, prvog batinanja, a ovo što se vidi na snimku je već kraj, drugih deset ašova i batinanje – ispričao je štićenik D. P.

Razlog za prvo batinanje jeste, tvrdio je D. P., to što je narkoman i što je ponovo vraćen na liječenje, dok je drugi put batine dobio bez objašnjenja. Blagoslov za batinanje svakog pacijenta u Crnoj Reci, tvrdi pretučeni mladić, davao je sveštenik Branislav Peranović, upravnik centra, koji ih je često i sam tukao.

Peranović se tada pravdao da je “dolazak u centar dobrovoljan, a primjena sila povremena, i da je kroz centar prošlo preko hiljadu ljudi”.

Vladike Artemija je nakon toga smijenio Peranovića sa mjesta uprvnika Centra i najavio da će protiv njega biti pokrenut crkveno-sudski postupak zbog primjene nedopustivih metoda kažnjavanja nad štićenicima Centra.

Prenović je javno tvrdio da je “žrtveno jagnje”,a njega su podržale pristalice Obraza, koje su se okupile ispred televizije B92 kada je tamo gostovao i dočekale ga ovacijama. Peranović je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gdje je postao upravnik centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti “Sretenje”.

Ubistvo nastavak nehumanosti prema zavisnicima

Organizacije za borbu protiv narkomanije “Izlazak” saopštila je danas da je ubistvo štićenika u “Centru za odvikavanje od droge” u Jadranskoj Lješnici, kod Loznice, nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.

Ta organizacija koju čine bivši zavisnici, ocijenila je da država i odgovorne službe nisu do kraja ispitale “slučaj Crna Rijeka”, te je sinoćno ubistvo “posljedica onoga što se moglo naslutiti”.

Štićenika “Centra za odvikavanje od droge” u Jadranskoj Lješnici sinoć je udarcem šipkom u glavu ubio upravnik tog centra, pravoslavni sveštenik Branislav Peranović, bivši upravnik Rehabilitacionog centra Crna Rijeka koji je lopatom prebijao svoje štićenike – zavisnike.

“Sa velikim žaljenjem konstatujemo da je sve ono na šta smo upozoravali i protiv čega smo se borili, na kraju odnijelo jedan ljudski život. Tragični događaj u Jadranskoj Lješnici samo je nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima u rehabilitacionom centru ‘Crna Rijeka’, na koji je javnosta bila upozorena još prije tri godine”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se problem bolesti zavisnosti u Srbiji ipak još tretira stihijski, bez jasnih smjernica i plana.

“Nadamo se da će ovaj tragični gubitak mladog ljudskog života konačno alarmirati sve službe koje se bave ovom problematikom, da problem narkomanije stave na visoko mjesto prioriteta kojim naša država treba da se bavi”, apeluje organizacija “Izlazak”.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *