IslamBosna.ba– Duha Bedi’, kćerka vrhovnog vođe Muslimanske braće, Muhammeda Bedi’a, kazala je jučer da njezin 76-godišnji otac spava na podu ćelije u egipatskom zatvoru.

Na svome Facebook profilu, Duha je napisala kako je njezin otac navršio 76 godina te da je 19 godina proveo u zatvoru, kako od državnog udara na predsjednika Muhammeda Mursija tako i tokom vladavine Envera Sadata.

“Ova godina je drugačija”, piše Duha. “Ne mogu ti reći sretan ti rođendan jer ne mogu te vidjeti čak ni kroz stakleni kavez koji zamućuje vid i izobličava zvuk”.

Ona je, također, napisala da su porodici zabranjene posjete, da niko od medija ne prenosi vijesti o njezinom ocu i da ne zna da li je novac koji su mu slali za kupovinu lijekova u zatvoru uopće došao do njega. Porodica ne zna pojedinosti o njegovom zdravstvenom stanju.

Jedine vijesti koje ima o ocu, piše Duha, je da se nalazi ‘zatvoren u samici i da spava na podu prazne ćelije’.

“Nadam se da si zdrav i da ćeš biti slobodan prije nego što se ova godina završi”, piše ona.

Muhammed Bedi’ boluje od nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema.

Duha Bedi’ se, također, ranije žalila da njenom ocu čak nije dozvoljeno da u privatnosti koristi toalet. Čuvari ‘upadaju u ćeliju u bilo kojem trenutku’ kršeći njegovu privatnost, pisala ranije ona.

Bedi’ je istaknuti egipatski akademik rođen 7. augusta 1943. godine, a pridružio se Muslimanskoj braći 1959. godine. Vrhovni vođa, muršid, Muslimanske braće postao je 2010. godine. U Arapskoj naučnoj enciklopediji, koju je izdala jedna od egipatskih vladinih komisija 1999. godine, smatra se jednim od sto najznačajnijih arapskih naučnika.

Nakon vojnog udara, kojim je svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Muhammed Mursi, Bedi’ je poslat u zatvor, a Muslimanska braća su zabranjena i proglašena terorističkom organizacijom.

Bedi’ se suočava sa optužbama na više od 35 suđenja, prema njegovim advokatima. Do sada su mu dosuđene tri smrtne kazne, ali su presude kasnije ukinute. Godine 2017. osuđen je na sedmu doživotnu kaznu zatvora.

Bedi’ je po struci je veterinarski patolog, a studirao je na više egipatskih univerziteta, otac je četvero djece, tri kćerke i sina Ammara koji je ubijen 14. augusta 2013. godine prilikom demonstracija na trgu Ramzes.

Nedugo nakon dobijanja diplome iz veterinarske medicine 1965.  uhapšen je zbog svojih političkih aktivnosti, zajedno sa vođom Muslimanske braće Sejjidom Kutbom te je osuđen na 15 godina zatvora. Odslužio je devet godina, a tadašnji predsjednik Egipta Enver Sadat pomilovao ga je 1974. godine.

U Braći je imao više administrativnih funkcija, a više puta je služio zatvorsku kaznu zbog svog političkog djelovanja.

 

IslamBosna.ba